Cadmus fordítás Cadmus

Üldözött muszlimokkal találkozik Ferenc pápa

2017. 11. 23.

Ferenc pápa hamarosan találkozik a rohingja kisebbség tagjaival – jelentette be Greg Burk szentszéki szóvivő az egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben esedékes apostoli látogatásának előzetes sajtótájékoztatóján a Vatikánban szerdán.

Greg Burke bejelentette, hogy Ferenc pápa december elsején találkozik a rohingják egy csoportjával a bangladesi Dakkában kitűzött vallásközi találkozó keretében. A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, így sikerült kompromisszumos megoldást találni arra, hogy az egyházfő a rohingja kisebbség tagjaival találkozhasson. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ez lesz- e Ferenc pápa egyik legnehezebb útja, Greg Burke azt válaszolta, „mondhatjuk, hogy diplomáciai szempontból nagyon érdekes út lesz”.

Hozzátette, hogy Ferenc pápa látogatása „régi stílusú lesz”, vagyis a megszokotthoz képest ennek a pápai útnak nagyon kevés programját fogják egyenesben közvetíteni: csak Ferenc pápa és a Mianmart államtanácsosként gyakorlatilag irányító Aung Szan Szú Kjí találkozóját, valamint a Mianmarban és Bangladesben bemutatott pápai misét.

Charles Maung Bo bíboros, a mianmari Rangun érseke az olasz katolikus sajtónak korábban úgy nyilatkozott, Ferenc pápának nem szabad Mianmarban kiejtenie a rohingják nevét, mivel ezzel „elismerné ennek a kisebbségnek a követeléseit”. Greg Burke úgy reagált, hogy Ferenc pápa mindig komolyan veszi a jótanácsokat, és majd kiderül, hogyan dönt, de a „rohingja nem számít tiltott szónak a Vatikánban”.

Mianmarból több mint félmillió rohingja menekült el augusztus óta, miután a hadsereg rohingja szélsőségesek összehangolt támadását követően „tisztogató” műveletet indított a lázadók ellen. A muszlim rohingjákat a buddhista többségű Mianmar bangladesi illegális bevándorlónak tekinti, és állampolgárságuk sincs. Ferenc pápa már több felhívást intézett a nemzetközi közösséghez a rohingják védelmében. A több mint 53 millió lakosú Mianmarban mintegy 700 ezer a katolikusok száma.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑