Cadmus fordítás Cadmus

Ülősztrájkba kezdtek a Szadr-párti tüntetők az iraki parlamentben

2022. 07. 30.

A héten már másodszor törtek be a befolyásos síita hitszónok, Muktada asz-Szadr hívei az iraki parlamentbe szombaton, hogy ülősztrájkkal tiltakozzanak az Irán-barát politikai csoportokat tömörítő síita szövetség kormányalakítási próbálkozásai ellen.

Szemtanúk szerint a tüntetőknek annak ellenére sikerült bejutni az erősen őrzött, Zöld Zónaként ismert bagdadi kormányzati negyedbe, hogy a biztonsági erők könnygázt is bevetettek ellenük. A megmozdulás résztvevői reformokat követeltek és a korrupció ellen tiltakoztak.

Mohammed al-Halbuszi házelnök határozatlan időre felfüggesztette a parlamenti üléseket – írta az INA iraki állami hírügynökség.

A bagdadi egészségügyi minisztérium közölte: mintegy száz civilt és a biztonsági erők huszonöt tagját kórházba kellett szállítani.

Egy Irán-barát politikai csoportokat tömörítő síita szövetség, a Koordinációs Keret is utcára hívta az embereket, ezért szakértők attól tartanak, hogy összecsapásokba torkollhat a helyzet.

A szövetség közleményében felszólította az irakiakat, hogy vegyenek részt az állam legitimitása és intézményei védelmében tartott békés megmozduláson.

Musztafa al-Kádimi ügyvivő miniszterelnök párbeszédet sürgetett, aláhúzva, hogy “ezer nap csendes párbeszéd jobb, mint egy perc, amikor iraki vér hullik”. A kormányfő nyugalomra és türelemre intette a lakosságot.

Szadr hívei szerdán is betörtek a parlamentbe, hogy tiltakozzanak Mohammed asz-Szudáni miniszterelnök-jelöltsége ellen. Szudánit a síita szövetség jelölte a tisztségre.

Szadr tömörülése 73 mandátumot szerzett meg a 329 tagú parlamentben a tavaly októberi választásokon, de a csoport júniusban kivonult a patthelyzetbe jutott kormányalakítási tárgyalásokról.

A hagyomány szerint az iraki házelnök szunnita, a miniszterelnök síita, míg az elnök kurd. Sok iraki nem bízik a politikusokban, miután az ország évek óta gazdasági és belpolitikai válsággal küzd.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑