Cadmus fordítás Cadmus

UNHCR: a mianmari menekültek deportálása Malajziából sérti a nemzetközi jogot

2022. 10. 25.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön felszólította Malajziát, hogy hagyjon fel a mianmari menekültek hazaszállításával, ez ugyanis sérti a nemzetközi jogot – közölte az UNHCR szóvivője a szervezet keddi sajtótájékoztatóján Genfben.

Az ENSZ értesülései szerint a maláj hatóságok az elmúlt két hónapban több száz mianmari állampolgárt akaratuk ellenére küldtek vissza hazájukba, köztük leszerelt haditengerészeket, akik már a menedékjogi kérelmet is benyújtották Malajziában.
A visszaküldés tilalmáról szóló nemzetközi menekültjogra hivatkozva a szóvivő, Shabia Mantoo hangsúlyozta: a menekülteket “nem küldhetik vissza olyan helyre, ahol veszélyben van az életük és a szabadságuk, s ahol bántalmazás és üldöztetés vár rájuk”.

A szóvivő szerint a maláj hatóságok legutóbb múlt pénteken küldtek vissza menedékkérőket Malajziába, annak ellenére, hogy a UNHCR megpróbált közbeavatkozni. Az ENSZ-nek nincsenek információi arról, hogy hazaérkezésük után mi történt a deportált menekültekkel.

Mianmar malajziai nagykövetsége nem sokkal korábban a közösségi médiában, Facebook-oldalán tette közzé, hogy október 6-án, a maláj bevándorlási hatóságokkal együttműködve 150 mianmari állampolgárt szállítottak vissza repülővel országukba. Az ENSZ szerint eddig mintegy 150 ezer ember menekült el Mianmarból, köztük sok, a rohingja kisebbséghez tartozó muszlim is, akik az ENSZ Hágában működő legfőbb bírói szerve, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerint is évek óta üldöztetés és népirtás áldozatai.

A mianmari hadsereg 2021 februárjában, a demokratikusan megválasztott parlament megalakulása előtt néhány órával vette át a hatalmat. A választáson győztes Aung Szan Szú Kjít és több tízezer ellenzéki politikust vagy másként gondolkodót bebörtönöztek, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí több perben már 26 év szabadságvesztésre ítélték.
Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta tetteit, és szankciókat léptetett életbe Mianmar ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑