Cadmus fordítás Cadmus

UNICEF: 368 ezer gyerek kényszerült elhagyni otthonát a harcok miatt

2023. 05. 12.

A szudáni fegyveres konfliktus miatt mintegy 368 ezer gyerek kényszerült hátra hagyni otthonát és új helyen menedéket keresni, közülük csaknem 82 ezren a szomszédos országokba menekültek családjukkal – közölte pénteken az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

“A brutális szudáni harcoknak katasztrofális hatásuk van a gyerekekre” – hangoztatta Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója. Figyelmeztetett, hogy ezreknek volt részük megrázó élményekben s egyelőre bizonytalan a traumatizált gyerekek helyzete.

Az ENSZ közlése szerint az április 15-én kitört harcokban eddig legalább hatszáz ember vesztette életét és legkevesebb 5100-an sebesültek meg, bár félő, hogy a valós számok túlmutatnak a rendelkezésre álló adatokon.

A szembenálló felek, az állami hadsereg élén álló Abdel Fattáh al-Burhán, Szudán de facto elnöke és a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között többször is született megállapodás tűzszünetről, ezek azonban jellemzően kudarcba fulladtak. A felek ugyanakkor pénteken sikeresen megállapodtak a polgári lakosság védelméről és arról, hogy lehetővé teszik a humanitárius segélyezést, valamint lehetőséget adnak a lakosság számára, hogy eltemessék halottaikat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑