2018. 02. 20.

UNICEF: A pakisztáni újszülöttek túlélési esélyei a legrosszabbakA Pakisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve Afganisztánban született csecsemőknek vannak világszerte a legrosszabb esélyeik a túlélésre – derült ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kedden közzétett jelentésből.

A csecsemőhalandósággal foglalkozó dokumentum szerint a statisztikák azt mutatják, hogy Pakisztánban minden 22., a Közép-afrikai Köztársaságban 24., Afganisztánban pedig 25. újszülött nem éli meg az egy hónapos életkort.

Évente világszerte 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában, közülük egymillióan születésükkor. Az UNICEF rangsorolásában a legrosszabb mutatókkal rendelkező tíz államból nyolc a Szaharától délre fekvő afrikai ország. Köztük van Szomália, Lesotho, illetve a nyugat-afrikai Bissau-Guinea, Mali és Elefántcsontpart. A jelentés megállapításai szerint mindenek előtt a szegénységre és a fegyveres konfliktusokra vezethető vissza, hogy a terhes nők ezekben az országokban nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója hangsúlyozta: a legtöbb újszülötthalálozás elkerülhető volna. A csecsemőhalandóság az UNICEF szerint főleg a koraszülésre, valamint a születésnél fellépő komplikációkra vezethető vissza, emellett a fertőzések – a tüdő- és agyhártyagyulladás, illetve a vérmérgezés – is szerepet játszanak. A világszervezet Gyermekalapja ezért fontosnak tartja, hogy a várandós nőket szakképzett szülésznők gondozzák, legyen hozzáférés fertőtlenítő szerekhez, tiszta ivóvízhez és a megfelelő táplálkozás is biztosítva legyen. Az UNICEF külön említi a szülés utáni szoptatás és bőrkontaktus kiemelt szerepét.

Fore kiemelte, hogy a legtöbb veszélyeztetett újszülött megfizethető és hatékony megoldásokkal megmenthető lenne. Az újszülöttek túlélési esélyei Japánban, Izlandon, Szingapúrban és Finnországban a legnagyobbak. A világ államait felsoroló listán Magyarország a 16. helyen szerepel Lengyelországgal együtt. Az UNICEF statisztikája szerint Magyarországon 357 cscsemőből egy hal meg életének első hónapjában. Japánban, ahol a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság, ez az arány 1:1111-hez. A felkelő nap országában egy újszülöttnek majdnem 50-szer akkora esélye van a túlélésre, mint Pakisztánban.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com