Cadmus fordítás Cadmus

UNICEF: egy 11 hónapos kisbaba is meghalt a szudáni harcokban

2022. 05. 03.

Az elmúlt napokban közel kétszáz civil, köztük gyerekek és egészségügyi dolgozók vesztették életüket a nyugat-dárfúri harcokban.

Az ENSZ adatai szerint az elmúlt hat napban közel kétszáz ember – köztük 21 gyerek és két egészségügyi dolgozó – halt meg a szudáni Nyugat-Dárfúr tartományban kirobbant harcokban. A Kerinik város közelében élő arab és afrikai közösségek között kitört villongásokban a jelentések szerint egy 11 hónapos kisbaba is életét vesztette.

„A gyerekek meggyilkolása borzalmas jogsértés. Semmi sem igazolhatja a halálukat” – hangsúlyozta április 28-án kiadott nyilatkozatában Adele Khodr, az UNICEF Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős regionális igazgatója. Khodr egyúttal felszólította a szudáni hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a gyerekek védelmében.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCR) vizsgálatot kezdeményezett a támadásokkal kapcsolatban, és felszólította a szudáni hatóságokat, hogy tegyenek sürgős lépéseket az erőszak további eszkalációja ellen. „Félek, hogy ebben a térségben további súlyos, jelentős emberveszteséggel járó összetűzések robbanhatnak ki. (…) Arra kérem az illetékes hatóságokat, hogy tárják fel a régióban tomboló erőszak valódi okait, és tegyenek meg mindent az ott élők megóvása érdekében” – mondta Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

UNICEF

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑