Cadmus fordítás Cadmus

UNICEF: Közel félmillió gyerekhez nem jut el a segély

Csaknem félmillió, ostromzár alatt élő szíriai gyerekhez nem jut el a humanitárius segítség – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerdán Berlinben.

Az UNICEF tizenhat ostromlott város kiskorú lakóihoz képtelen volt eljuttatni a segélyeket az utóbbi hónapokban. A szervezet felszólította a szemben álló feleket, hogy tegyék lehetővé a biztonságos hozzáférést a szükséget szenvedő gyerekekhez.

Az ENSZ Gyermekalapja emellett újból felszólította a konfliktus résztvevőit, hogy óvják a legkisebbek életét.

A gyerekeknek nap mint nap szembe kell nézniük a légicsapásokkal és a harcokkal, valamint a víz-, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal. Az elmúlt időszakban több ezer kiskorú vesztette el otthonát, és várja védtelenül a tél beálltát – mutatott rá a szervezet.

Az UNICEF értesülései szerint idén 84, részben célzott, iskolák elleni támadásban legalább 69 gyerek vesztette életét, és sokan megsebesültek. A szíriai oktatási intézmények egyharmada bezárt a csaknem hat éve tartó konfliktus miatt.

Különösen siralmas a gyerekek helyzete  Aleppoban – mutatott rá az UNICEF szíriai irodájának vezetője, Hanaa Singer, aki nemrég felkereste az egykor virágzó észak-szíriai nagyvárost. „A szüntelen lövöldözés és a robbanások zaja fülsiketítő” – írta.

Az UNCEF szerint csaknem hatmillió gyerek van ráutalva a segélyekre, sokaknak szinte semmijük sincs. A szervezet azt tervezi, hogy idén télen 700 ezer gyereket óv meg a hidegtől a többi között téli ruhák és meleg takarók szétosztásával.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑