2020. 04. 01.

Uniós művelet indul a Líbiába szállított fegyverek ellen

Hivatalosan ma kezdődik, de legjobb esetben is csak néhány hét múlva lesz “harcképes” az Európai Unió új művelete a Földközi-tengeren, amelynek elsődleges célja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által bevezetett líbiai fegyverembargó végrehajtása.

A görög Irini (béke) nevet viselő misszió a tagállamok által biztosított légi, műholdas és tengeri eszközöket fogja használni küldetése teljesítésére. A felajánlási konferenciát kedd délután tartották Brüsszelben. A művelet mandátuma egyelőre 2021. március végéig tart, de meghosszabbítható.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy az egyezség bonyolult és intenzív tárgyalások után született meg az Irini elindításáról. Hangsúlyozta, hogy a művelet nem oldja meg a líbiai válságot, de hozzájárul a megoldásához. Az utóbbi napokban fokozódtak a harcok Líbiában az ENSZ által elismert tripoli kormány és az ország keleti és déli részeit ellenőrzése alatt tartó Hálifa Haftar csapatai között. “A diplomácia nem tud eredményt felmutatni, ha nem támaszkodik tettekre” — fogalmazott Borrell.

Szakértők nem sok esélyt adnak az Irini sikerére, ha végrehajtói nem képesek ellenőrzésük alá vonni az egyiptomi-líbiai szárazföldi határt, ahol a csempészett fegyverek java gazdát cserél. Márpedig a műveletnek erre nincs mandátuma. Michael Gahler, az Európai Parlament német kereszténydemokrata frakciójának külügyi szóvivője szerint kevés értelme van a missziónak, ha az EU nem épít ki intenzív kapcsolatokat Egyiptommal, és az illegális fegyverszállításokat végző Oroszországgal, Törökországgal és másokkal.

Az uniós művelet másodlagos célja az olajcsempészet és más illegális tevékenységek, köztük az embercsempészet megakadályozása lesz, illetve a líbiai parti őrség és haditengerészet képzése. “Ha bárkit ki kell menteni a tengerből, azt természetesen a nemzetközi jognak megfelelően meg fogjuk tenni, de az Irini nem az embermentést szolgálja” — válaszolta Borrell egy újságírói kérdésre. A misszió elindításáról született megállapodásukban a tagállamok vállalták, hogy a migrációra gyakorolt hatását folyamatosan ellenőrzni fogják, és ha szükséges, akkor kivonják a hajókat és más “tengeri eszközöket” a területről. Az Irini a 2015. júniusban elindított Sophia műveletet váltja fel, amelynek elsődleges célja az embercsempészet feltartóztatása volt a Földközi-tengeren.

Népszava

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑