Cadmus fordítás Cadmus

Ünneplés és tiltakozás Jeruzsálem napján

2018. 05. 14.

Jeruzsálem egyesítésének 51. évfordulóját ünnepli a város cionista közössége. A Damaszkuszi kapunál, az óvárost körülölelő falnál zászlókat lengetve táncoltak az egybegyűltek.

Jordániától 1967-ben vette át az ellenőrzést a szent város és a Templomhegy felett az Izrael miután a cionista hadsereg váratlanul megtámadta arab szomszédait.

Az ünneplők közül Doug Goldstein magyarázta, hogy „Jeruzsálem Izrael fővárosa, ezért fontos emlékezni 1967-re, épp ezért mindenkit szívesen látunk a világból, aki az örömnek részese akar lenni”.

Egy palesztin asszony, Muna Barbar fejkendőt tartott az izraeli zászló elé, és hangoztatta, hogy Jeruzsálem a palesztinok számára is szent város. A nőt izraeli katonák vezették el.

“Ez a jelentéktelen parádézás csak három órán át tart, aztán vége is lesz. De ennek a földnek a birtokosai, a palesztinok soha nem mennek el. Ez az ünnep pusztán egy propaganda-esemény, hogy hangoztassák, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, félrevezessék az izraelieket, Trumpot és az arab vezetőket, meggyalázva az ősöket”

– mondta feldühödve Muna Barbar.

Az izraeli katonák igyekeztek gyorsan kivezetni az ünneplők közül a tiltakozó arabokat, egy palesztin férfit letartóztattak.

Jeruzsálemet  a keresztények és muszlimok is szent városnak tekintik.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑