Cadmus fordítás Cadmus

Ursula von der Leyen: nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására

2023. 10. 18.

Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, és hivatalos források szerint több mint 500 ember vesztette életét.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott beszédében az elnök rámutatott: Izraelnek joga van az önvédelemhez a nemzetközi joggal összhangban. A palesztin nép is szenved a Hamász terrorjától, ezért az EU-nak támogatnia kell őket. “Nincs ellentmondás abban, hogy szolidárisak vagyunk Izraellel, és a palesztin nép humanitárius szükségleteiért is fellépünk” – szögezte le.

Von der Leyen felhívta a figyelmet: a humanitárius segélynek sürgősen el kell jutnia a palesztinokhoz, ezért az EU a támogatást megháromszorozta, és humanitárius légihidat indított Egyiptomba, hogy az életmentő szállítmányok eljuthassanak a Gázában működő humanitárius szervezetekhez. Hozzátette azonban azt is, hogy az EU tüzetesen megvizsgálja a segélyprojekteket, mert uniós finanszírozás “soha nem jutott és nem is fog jutni a Hamásznak vagy más szervezetnek”.

Borrell szerint az Európai Uniónak a jelen esetben négy elv alapján kell reagálnia a történtekre: határozottság, humanitás, emberiesség, koherencia és proaktív politikai hozzáállás a konfliktussal szemben.

“A határozottság azt jelenti, hogy egyértelműen elítéljük a Hamászt, de le kell szögezni, Palesztina és a Hamász nem azonosak. A fellépésével a Hamász lehetetlenné teszi, hogy a palesztinok megkapják a megfelelő igazságos béke lehetőségét. Ők is a Hamász áldozatai, ezért nem mondhatjuk azt, hogy az összes palesztin és az összes gázai övezeti lakos felelős a Hamász fellépéséért – hangoztatta.

Az emberiességgel kapcsolatban Borrell hangsúlyozta, hogy minden háborúnak megvannak a maga szabályai: a lakosság víz- és alapellátásának elvágása nem egyeztethető össze a háborús joggal.

Borrell emellett az EU koherenciáját és összehangolt fellépését sürgette, üdvözölve, hogy a bizottság csaknem megháromszorozza a palesztinoknak nyújtott segélyt.

Végezetül felszólította az EU-t, hogy fektessen be több politikai energiát, és alakítson ki proaktív hozzáállást a konfliktus megoldása érdekében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑