Cadmus fordítás Cadmus

Út menti pokolgép ölt meg több embert Észak-Afganisztánban

Legalább tizenöt afgán civil, többségükben nők és gyerekek haltak meg szerdán az észak-afganisztáni Kunduz tartományban egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában – közölték a helyi hatóságok.

Mahbubulláh Szajedi körzeti elöljáró szerint a merénylet egy főútvonalon történt. A térségben az utóbbi hónapokban heves összecsapások voltak a kormányerők és a kabuli vezetés ellen lázadó radikális iszlamista tálibok között.

„A családok egy esküvőre tartottak, amikor kocsijukkal ráhajtottak egy út menti pokolgépre, amely megölte őket” – mondta Szajedi.

Abdul Dzsabar Naími tartományi kormányzó a tálibokat vádolta a merénylet elkövetésével. Mint mondta, a térséget a szélsőségesek ellenőrzik.
A külföldi támogatást élvező kabuli kormány és a tálibok között több mint 18 éve tartó konfliktusban a civil lakosság szenved a legtöbbet. Csak 2019 első félévében legkevesebb 3812 polgári személy veszítette életét vagy sebesült meg erőszakos incidensekben a közép-ázsiai országban. Ebben az időszakban 144 nő és 327 gyermek halt meg, és több mint ezren sebesültek meg az ENSZ adatai szerint.

A világszervezet egyik jelentése szerint június 30-ig az afgán kormányerők a harci cselekmények során 717 afgán állampolgárt öltek meg, és további 680-at megsebesítettek, ami 31 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑