Üzbegisztánban hazaárulás címén 12 évre ítéltek egy politológust

Hazaárulás vádjával 12 évi börtönre ítélte az üzbég legfelsőbb bíróság egy közpolitikai kutatóintézet volt igazgatóját – jelentette be a bírói testület csütörtökön.

Rafik Sajfulin politológust, a Stratégiai és Régióközi Tanulmányok Intézetének volt igazgatóját hétfőn ítélték el zárt ajtók mögött tartott per nyomán – áll a legfelsőbb bíróság közleményében.

Az igazságszolgáltatás nem tett közzé semmilyen részletet a Sajfulin ellen felhozott vádakkal kapcsolatban, aki a hírek szerint közel áll Rusztam Innojatovhoz, az üzbég titkosszolgálatok vezetőjéhez.

A 2018. évi leváltása előtt igen befolyásos Innojatov a volt elnök, Iszlam Karimov híve, aki 2016-ban történt haláláig vaskézzel irányította a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot. Innojatov hírek szerint ellenzi az új államfő, Savkat Mirzijojev nyitási reformjait.

Rafik Sajfulin, aki a szovjet időkben az állambiztonsági szervezetnél (KGB) dolgozott, nagyon szoros oroszbarát nézeteiről ismert.

Az elmúlt hónapokban az üzbég igazságszolgáltatás egyre több eljárást indít “hazaárulás” miatt, amit emberi jogi aktivisták a Karimov-éra elnyomó politikája folytatásaként értékelnek.

Januárban egy nyugdíjas diplomatát ötévi elzárásra ítéltek hazaárulás vádjával. 2017-ben egy másik ügyben Andrej Kubatin ismert egyetemi tanárt sújtották 11 évi börtönnel hasonló vádpontban.

Többévi elzárkózás után Üzbegisztán lassú nyitásba kezdett a Savkat Mirzijojev kezdeményezte reformokkal. A nemzetközi szervezetek elismerik a haladást, de szerintük Üzbegisztán továbbra sem tartja tiszteletben az alapvető szabadságjogokat és a demokratikus alapelveket.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑