Cadmus fordítás Cadmus

Üzbegisztánnak is atomerőművet épít a Roszatom

2017. 12. 30.

Moszkva és Taskent megállapodást kötött az atomenergia békés célú felhasználására irányuló együttműködésről, illetve egy nukleáris erőmű Üzbegisztánban való felépítéséről.

Miközben a nyugati világban a nukleáris energia szerepe stagnál a technológiával kapcsolatos civil aggályok, illetve a beruházás bonyolultsága és költségessége miatt, addig a feltörekvő országokból egymás után érkeznek a hírek arról, hogy a jövőben az atomerőműveknek is jelentős szerepet szánnának az energiaellátásban, méghozzá zömmel orosz segítséggel.

Legutóbb Üzbegisztán fejezte ki ebbéli szándékát, amely pénteken megállapodást kötött Oroszországgal az atomenergia békés célú felhasználására irányuló együttműködésről, illetve egy nukleáris erőmű Üzbegisztánban való felépítéséről. Az erről szóló dokumentumot Aleksey Likhachev, a Roszatom vezérigazgatója és Nodir Otazhonov, Üzbegisztán alelnöke írták alá.

A Roszatom ennek apropóján kiadott sajtóközleménye alapján az együttműködés kiterjed olyan területekre is, mint az infrastrukturális fejlesztések, az atomenergia alkalmazása érdekében szükséges személyzet képzése, kísérleti reaktorok építése és fenntartása egész életciklusokon át az országban, fűtőanyag-tárolók építése, szemétlerakók rekultivációja, izotópgyártás feltételeinek megteremtése és azok felhasználása az iparban, az orvostudományban és a mezőgazdaságban, valamint különféle további kutatások folytatása.

Az erőmű tervezett kapacitásával, a beruházás várható értékével vagy megvalósításának ütemezésével kapcsolatban egyelőre nem közöltek konkrétumokat.

Orientalista.hu – Portfólió

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑