Cadmus fordítás Cadmus

Vádalkut köthet Netanyahu

2022. 01. 16.

 

Az izraeli állami ügyészség vádalkut köthet Benjamin Netanjahu volt miniszterelnökkel, aki korrupciós botrányba keveredett az utóbbi években. Ezzel véget érne az országot 2009 és 2021 közt vezető politikus karrierje, ami viszont komoly belpolitikai változásokat, akár még kormányváltást is hozhatna magával – közölte az Index.

Az akkor már 2009 óta hivatalban lévő miniszterelnök korrupciós pere még 2021. áprilisban kezdődött meg. A kormányfőt az ügyészség egyrészt azzal vádolja, hogy olyan szabályozások bevezetéséért felelős, amelyek nagy értékű megállapodások megkötését tették lehetővé egy üzletember, Saul Elovics számára. Mindezt a kormányfő annak fejében tette, hogy az üzletember tulajdonában lévő portálon, a Wallán őt kedvező színben feltüntető írások jelenjenek meg.

A vád szerint egy üzletembernek tett szívességeket, hogy egy portálon őt kedvező színben feltüntető hírek jelenjenek meg.

Ezenkívül még egy másik esetben is vádolják azzal, hogy anyagi előnyöket biztosított azért cserébe, hogy jó cikkek jelenjenek meg róla. Egy harmadik, ettől eltérő ügyben pedig azért emeltek vádat, mert több százezer dollár értékű ajándékokat kapott gazdag vállalkozóktól. Netanjahu a miniszterelnöksége idején tagadta a vádakat, és azt mondta, hogy „boszorkányüldözés” zajlik ellene. Netanjahu pártja a tavalyi választásokon vereséget szenvedett, és a nyáron Naftáli Benet váltotta őt a kormányfői székben.

Vasárnapi sajtóértesülések szerint jó esély van rá, hogy Netanjahu hamarosan beadja a derekát, és megköti a vádalkut az ügyészekkel. A híresztelések szerint a volt kormányfő két rendbeli, közhivatallal való visszaélést ismerhetne be, amiért felfüggesztett börtönbüntetést kapna, valamint néhány hónapnyi letöltendőt is (ez utóbbit viszont kiválthatná bizonyos órányi közmunkával). Emellett viszont hét évre eltiltanák a közügyektől, ami gyakorlatilag egyet jelentene azzal, hogy a 72 éves politikusnak véget ér a karrierje.

Az állami főügyész azt követeli, hogy a közhivatallal való visszaélések mellett Netanjahu egy másik vádpontban, erkölcsi visszaélésben (moral turpitude) is tegyen beismerő nyilatkozatot. Ez az, amit a volt miniszterelnök mindenképp szeretne elkerülni.

Netanjahu és az államügyész közt Aharon Barak, a legfőbb bíróság korábbi elnöke közvetített a vádalkutárgyaláson. Ő az Ynet nevű izraeli portálnak nyilatkozva azt mondta:

Ez az egyedi eljárás és az ítélet az egész nemzetet kettészakíthatja. Egy vádalku jó lehetőség lehet ahhoz, hogy ezt a szakadékot megpróbáljuk behegeszteni. Ez Izrael számára pozitív és egyben kulcsfontosságú lehet.

Mindeközben Netanjahu pártjából, a Likudból egy forrás azt nyilatkozta, hogy a volt kormányfő az utóbbi hónapokban a párttal sem közölte, hogy miről tárgyal az ügyészséggel. Azt viszont látták, hogy hiába maradt az ellenzék vezetője, nagyon visszavonult a politikától, és megváltozott a viselkedése is. Sokkal kevésbé tudott összpontosítani, nem vett részt a parlamenti üléseken, egyeztetéseket mondott le – sorolta.

Az egyetlen dolog, amit csinált, az az, hogy támadta a párt vezető tagjait, és gyerekes videókat tett közzé a TikTokon. Az ellenzék vezetőjének nem ezt kellene csinálnia – fogalmazott.

Ha megkötik a vádalkut, akkor egyrészt a volt miniszterelnök politikai karrierje befellegzik, másrészt pedig – közvetve – a politikai erőviszonyok is jelentősen megváltozhatnak Izraelben. Netanjahu távozása után ugyanis hatalmi harc következhet a Likudban a megüresedett vezetői pozícióért.

A belső harcok miatt egyfelől elképzelhető, hogy egy időre nem sok kihívást jelentenek majd a tavaly júniusban beiktatott kormánykoalíciónak. Ugyanakkor – ha hamar sikerül új vezetőt találniuk, és az ő személyét pozitívan fogadják –, akkor az sem lehetetlen, hogy a mostani kormányzat jobboldali tagjai Netanjahu távozása után felbontják a jelenlegi, érdekalapú kormánykoalíciót, és egy új, kormánykoalíciós megegyezést kötnek a Likuddal. Az így létrejött, egyértelműen jobboldali kormány élén pedig valószínűleg már Netanjahu pártjának következő elnöke állna.

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑