Vádat emelt Belgium egy iráni diplomata ellen

Vádat emeltek a belga hatóságok egy Bécsben szolgáló iráni diplomata ellen egy legalább hat országot érintő, hónapok óta húzódó szövevényes ügy legújabb fejleményeként. A 46 éves Aszadollah Aszadit azért vonják felelősségre, mert a vád szerint részt vett egy meghiú­sult terrorcselekmény szervezésében: a nyáron állítólag mintegy fél kiló robbanóanyagot adott át Luxemburgban egy iráni származású belgiumi házaspárnak, hogy merényletet kövessenek el egy iráni ellenzéki nagygyűlésen Párizs mellett.

A több tízezer embert megmozgató szimpátiatüntetésen a Népi Modzsáhedek elnevezésű, Teheránban terroristának tartott ellenzéki csoport tagjait vették volna célba autóba rejtett pokolgéppel, de Antwerpennél a hatóságok lefülelték őket, amint Párizs felé tartottak.

A terroristák korábban is kihasználták, hogy Párizs pár száz kilométeres körzetében többször is országot válthatnak, megzavarva egyes államok hatóságait, ahogyan azt a könnyen előállítható triaceton-triperoxid robbanóanyagot is felhasználták a 2015–16-os nyugat-európai merénylethullám során, amelyet a diplomata állítólag átadott cinkosainak. Aszadit pár nappal a belgiumi pár letartóztatása után, egy bajorországi benzinkútnál vették őrizetbe EU-elfogatóparancs alapján.

Az ügynek több vádlottja is van, de Aszadi sorsa kiemelt, az Egyesült Államokra is kiterjedő figyelmet kap, mivel diplomatáról, az iszlám köztársaság küldöttéről van szó. Irán már július elején bekérette a külügyminisztériumba a belga és a francia nagykövetet, valamint a német ügyvivőt, hogy tiltakozzon Aszadi őrizetbe vétele ellen.

Szerdán pedig ismét behívatták immár a német nagykövetet, miután a bajor tartományi felsőbíróság megállapította, hogy Aszadi – akiről a nyomozó hatóság úgy tartja, hogy követségi titkári tevékenysége mellett az iráni hírszerzés bécsi rezidense – kiadható Belgiumnak, és a német hatóságok át is adták a szomszéd országnak. Teherán szerint az ügy egy lejárató akció része, az Irán és Európa közötti kapcsolatok rombolásának céljával. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont azt közölte: a merényletterv arra utal, hogy Irán a terrorizmus vezető szponzorállama a világban.

Magyar Idők – Szőcs Lászlő Fotó: Reuters

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑