Választásokat írt ki a szudáni katonai tanács

A szudáni átmeneti katonai tanács bejelentette kedden, hogy felmondta a fő ellenzéki koalícióval megkötött összes megállapodását, és kilenc hónapon belül megtartandó választásokat írt ki.

A biztonsági erők hétfőn felszámolták a hadsereg ellen csaknem két hónapja tüntetők táborát Kartúm központjában, a műveletben a legfrissebb adatok szerint 35 ember meghalt és mintegy száz megsebesült – közölte a szudáni ellenzékhez köthető orvosi bizottság. A SUNA állami hírügynökség jelentése szerint a szudáni főügyész bizottságot hozott létre a védelmi minisztérium épületénél történt erőszakos cselekmények kivizsgálására.

A tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) korábban bejelentette, hogy felfüggeszt minden politikai érintkezést az átmeneti katonai tanáccsal (TMC).

A tüntetők április 6-án – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a katonai tanács és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azon különböztek össze, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák elsősorban az országot.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑