Választható nyelv lesz a kínai az egyiptomi iskolákban

Az egyiptomi nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztérium hivatalos közleménye szerint választható idegen nyelv lesz a kínai az ország általános és középiskoláiban.

Rania Al-Mashat, nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter szerint ezzel kapcsolatban egyezmény is született az egyiptomi oktatási minisztérium és a kínai Konfúciusz Intézet között.

A szerződést hat évre kötötték, mely meghosszabbítható.

Az egyezmény értelmében kínai szakemberek érkeznek Egyiptomba akik majd tanítják is a nyelvet.

Rania Al-Mashat szerint az új választható nyelv beépítése az oktatási rendszerbe növeli a tanulók esélyeit a munkaerő piacon.

A miniszter asszony azt is elmondta, hogy Kína és Egyiptom egy 1,8 milliárd dollár értékű együttműködési csomagról is megállapodott, melyet elsősorban a közlekedésbe és a lakáspiaci beruházásokba fektetnek. Ezen kívül Egyiptom számára felajánlottak egy 335 millió dolláros vissza nem térítendő támogatást a felsőoktatás számára és kutatás fejlesztésre.

A kínai nyelv oktatásával kapcsolatos projekt számára pedig a két ország közösen felajánl 20 millió dollárt két kínai tanítási nyelvű iskola felépítésére. Az egyik ilyen intézmény a Kairóhoz közeli Október 6 váróban felépítendő Egyiptomi-Kínai Barátság Iskolája lesz. A másik pedig a Menoufia kormányzóságban felépítendő kínai oktatási nyelvű általános iskola lesz.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Egyptian Streets)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑