Cadmus fordítás Cadmus

Vallása miatt lőhettek agyon egy norvég férfit Kelet-Pakisztánban

2023. 02. 20.

Agyonlőttek egy pakisztáni származású norvég férfit hétfőn Kelet-Pakisztánban, feltehetőleg vallása miatt – jelentette be a helyi rendőrség hétfőn.

A 75 éves Rasíd Ahmedet a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól 190 kilométerre dél-keletre fekvő Gudzsrat városában ölték meg – jelentette be Szalím Uddin, az ahmadijja közösség szóvivője.

Úgy tűnik, vallási meggyőződése volt a merénylet egyetlen indítéka – fogalmazott Nadím Butt rendőrségi tisztviselő az nyomozási első eredményekre hivatkozva.

Egy fiatal muszlim férfi holttestét a gyilkosság helyszínétől pár kilométerre találták meg, a feltételezések szerint ő követte el a gyilkosságot, és minden jel szerint öngyilkosságot követett – tette hozzá Butt.

A mostani gyilkosság a kisebbségek tagjai ellen az elmúlt években elkövetett merényletsorozat legújabb esete, és a pakisztáni vallási gyűlöletbűncselekmények már korábban is felháborodást és elítélő nyilatkozatokat váltottak ki helyi és nemzetközi emberi jogi jogvédő szervezetek részéről.

A több mint négymillió tagot számláló ahmadijja pakisztáni kisebbség több évtizede halálos fenyegetések, megfélemlítések és folyamatos gyűlöletkampányok közepette él az országban.

Az ahmadijja közösség tagjai saját állításuk szerint az iszlám vallás követői, de a pakisztáni vezetés 1974-ben hivatalosan is bejelentette: a csoport nem tartozik az iszlám vallás követői közé, mert a többség által szektának tartott közösség alapítóját, Ghulam Ahmadot prófétának tekintik. A hagyományos iszlám vallási felfogás szerint Mohamed után nem lehet több próféta.

Az ahmadijja közösség adatai szerint a vallási kisebbségi csoport mintegy 270 tagját ölték meg célzott fegyveres- vagy bombatámadásokban 1984 óta, amikor fellángolt a felekezetek közötti erőszak Pakisztánban.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑