Cadmus fordítás Cadmus

Van még kiút a szíriai háborúból?

2016. 09. 22.

Van még kiút a szíriai mészárlásból – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a szíriai helyzetet tárgyaló ülésén, miután múlthéten az amerikai légierő a szíriai kormány állásait bombzáta az Iszlám Állam helyett, és Washington egyik szövetségese a Dzsabhat Fateh Al-Sham (korábban Nuszra Front az Al-Kaida szíriai ága) megtámadta az ENSZ egyik konvoját.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: ahhoz, hogy megmentsék a hétfő este összeomlott, orosz–amerikai megegyezésen nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünetet, a kulcsfontosságú területek közelében minden repülőgépnek a földön kell maradnia. Hozzátette: a szíriai légierő gépeinek meg kell tiltani azt, hogy az ellenzék által ellenőrzött területek felett átrepüljenek.

Kerry emellett felszólított minden érintett országot arra, hogy hagyjanak fel a tűzszünetet meghiúsítani próbáló harcoló felek támogatásával, de nem arra nem tért ki, hogy Washington és szövetségesei is felfüggesztik a fegyverszállítmányokat iszlamista szervezteknek például a Harakat Nur Al-Din Al-Zinkinek aminek tagjai lefejeztek egy aleppoi gyereket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólalásában azt mondta, jelenleg nem lehetséges az, hogy egyoldalúan felfüggesszék a harcokat Szíriában. Kifejtette: a szeptember 9-én létrejött tűzszüneti megállapodás csak akkor működhet, ha a konfliktusban érintett összes oldal azonos időben és párhuzamosan teszi meg a fegyvernyugváshoz szükséges lépéseket. „Más esetben semmi nem fog történni” – mondta.

A BT ülése az ENSZ segélykonvoját érő – értesülések szerint harci repülők általi – hétfő esti, Aleppó melletti támadás, valamint az amerikai légierő által szombaton szíriai kormánycsapatokra mért Deir Ezzor-i légi csapások körül forgott.

Lavrov kijelentette, hogy a Deir Ezzor város melletti légi csapások a tűzszünet égbekiáltó megsértését jelentették. Kerry azonban a történteket „szörnyű balesetnek” nevezte.

Az orosz külügyminiszter kitért az amerikai kollégájával kidolgozott tűzszüneti megállapodásra, és hangsúlyozta, hogy az egyezmény kikötötte: biztosítani kell a humanitárius segélyszállítmányok biztonságát az Aleppó városba vezető Castello úton. Mint mondta, ennek megfelelően a szíriai hadsereg megkezdte csapatai kivonását az út közeléből. Az ellenzéki erők azonban nem vonták ki csapataikat, mi több, tüzet nyitottak a szíriai hadseregre.

Lavrov sürgette egy, a szíriai terrorista csoportok nevét tartalmazó lista összeállítását. Közölte: Oroszország kész közzétenni az ENSZ-ben az orosz–amerikai tűzszüneti megállapodást, amely elsődleges célként jelöli meg a mérsékelt ellenzéki erők különválasztását az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah as-Sam (korábban an-Nuszra Front) terrorszervezetektől. Az orosz külügyminiszter szavai szerint ennek az a célja, hogy hatékonyan biztosítsák a fegyvernyugvást, ellássák a humanitárius feladatokat, és megakadályozzák a terroristákat abban, hogy megússzák a büntetést.

Ben Rhodes, Barack Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója korábban közölte, hogy Washington Moszkvát tartja felelősnek az ENSZ-konvoj elleni légitámadásért. Az orosz külügyi tárca vezetője a BT ülésén azonban Moszkva álláspontját ismételte meg, miszerint az ENSZ-konvojt érő támadás helyszínének körzetében az  a Nuszra Front hajtott végre támadást. Ezzel összefüggésben alapos kivizsgálást sürgetett.

Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy a segélyszállító teherautók elleni támadás idején egy amerikai, Predator típusú, pilóta nélküli repülő jelent meg a környéken. Jóllehet kedden azt állította, hogy a teherautókon nem látszanak lövedék okozta nyomok. Konasenkov szerdai közleményében hozzátette: Washington vádja kísérlet arra, hogy eltereljék a figyelmet a Deir Ezzor-i légitámadásról.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑