Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Egy terhes nő maradványait rejtő ókori sírt tártak fel a kutatók a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének közleménye szerint a sírt egy olasz és amerikai szakemberekből álló régészcsoport fedezte fel a Kom Ombo templomnál végzett ásatásokkor.

A sírt majdnem tökéletes állapotban tárták fel egy nekropoliszban (nagy ókori temetkezőhely), amelyet a déli sivatagi utakon át Egyiptomba érkező utazók használtak a Kr.e. 1750-1550 közötti második átmeneti korban.

Az előzetes vizsgálatok szerint a nő nagyjából 25 éves lehetett és terhessége vége felé járt, amikor meghalt. Az asszony csontvázát bőrbe tekerve találták meg a kutatók, akik agyagedényeket, valamint meglepő áldozati ajándékokat, köztük strucctojás-töredékeket is felfedeztek a sírban.

Egyiptom nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén annak érdekében, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának. Ennek jegyében nyáron felnyitották azt a több mint 5 méter mélyen talált fekete szarkofágot, melyet több szakértő szerint is érintetlenül kellett volna hagyni. Ezután érdeklődők ezrei jelezték, hogy innának a szarkofágban talált vörös folyadékból.

HVG, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑