Cadmus fordítás Cadmus

Vb 2022: a FIFA tanácsa már Katarban is 48 csapatot akar

2019. 03. 16.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tanácsa pénteken jóváhagyta az együttműködést Katarral annak érdekében, hogy már a 2022-es világbajnokságon is 48 válogatott szerepeljen.

A FIFA 2017 januárjában határozott arról, hogy a 2026-os világbajnokságtól kezdve 48 csapatosra bővíti az eddig 32-es mezőnyt, majd Gianni Infantino elnök tavaly október végén beszélt először annak lehetőségéről, hogy erre már a 2022-es katari tornán sor kerülhet.

A nemzetközi szövetség megbízásából készült megvalósíthatósági tanulmány szerint nincs akadálya, hogy már a következő vb-t 48 válogatott részvételével rendezzék.

A tanulmányban szerepel, hogy a 32-es formátum megváltoztatásának jogi kockázatai alacsonyak, ezzel szemben 400 millió dollár pluszbevételre van kilátás.

A FIFA tanácsa pénteken Miamiban kimondta, hogy Katarnak szüksége van legalább egy környékbeli országra, ahol szintén lehet mérkőzéseket rendezni. Ez a jelenlegi diplomáciai viszonyok miatt minden bizonnyal Omán lehet. Az ügyben a végleges döntést júniusban, Párizsban hozzák meg.

A nemzetközi szövetség már korábban bejelentette, hogy 2026-ban Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közösen ad otthon a világbajnokságnak.

Infantino arról is beszámolt, hogy az idei női labdarúgó-vb-n alkalmazni fogják a videobírós rendszert. Női tornán először hasznosítják majd a játékvezetőt segítő technológiát, amelyet a férfiaknál már a tavalyi oroszországi világbajnokságon bevetettek, és használják többek között a férfi Bajnokok Ligájában is.

A női világbajnokságot június 7. és július 7. között rendezik Franciaországban.

A FIFA a klubvilágbajnokság mezőnyének 24 csapatosra bővítéséről is döntött.

Nemzetisport.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑