Vb 2022: az Ázsia-kupa után egyre kisebb az esély a társrendezésre

Tovább mélyítheti a diplomáciai konfliktust, hogy a 2022-es világbajnokságot rendező Katar válogatottját megdobálták az államot blokád alatt tartó Arab Emírségekben.

Nem segíti a békülést Katar és az Arab Emírségek között a két ország válogatottjának keddi mérkőzésén történt incidens, a katari futballistákat ért „szandáltámadás”. A politikailag gerjesztett indulatok szélsőséges megnyilvánulásaként az Ázsia-kupa abu-dzabi elődöntőjének végén szandálokkal és üdítős flakonokkal dobálták meg a hazai szurkolók a 4–0-s győzelemmel továbbjutó Katar futballistáit.

Miként a BBC helyszíni tudósítója, Mani Dzsazmi felhívta rá a figyelmet, az arab világban a lábbelik hajigálása súlyosan sértő gesztus, azt üzeni, hogy a megcélzott személy annyit sem ér, mint a cipőtalpra száradt piszok. Még el sem kezdődött a találkozó, már bizonyosságot nyert, hogy okkal övezte aggodalom a politikailag rendkívül feszült viszonyban lévő két ország csapatának találkozását: a vendég Katar himnuszát csúnyán kifütyülte a hazai nézősereg. Játék közben a kezdeti szórványos füttyszó akkor csapott át vad népharaggá, amikor a tornán már nyolc gólnál járó Almoez Ali megszerezte csapata második gólját, s a lelátóról néhány berepülő szandál „köszöntötte” az ünneplő csatárt.

A diplomáciai helyzet miatt rendkívül kényes összecsapást már előzőleg „blokádderbi” néven emlegette a közvélemény, csakúgy, mint a százszázalékos teljesítménnyel, kapott gól nélkül döntőig menetelő Katar január 17-i, Szaúd-Arábia elleni csoportmérkőzését (2–0). Az idei Ázsia-kupára sötét árnyékot vet a katari állam ellen 2017 júniusában életbe léptetett gazdasági és diplomáciai embargó: Szaúd-Arábia, az Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakított minden légi, szárazföldi, vízi és kereskedelmi kapcsolatot a csupán 11.5 ezer négyzetkilométeren elterülő, 2.6 millió ember – kilencven százalékban külföldiek – által lakott országgal, amelyet azzal vádoltak, hogy támogatja a terrorizmust és túlságosan szoros viszonyt ápol Iránnal (később Líbia, Jemen és még néhány kisebb állam is csatlakozott az elszigetelők táborához).

Zűrös ügyek 
A katari sportéletet számos nemzetközi bírálat érte az elmúlt években, a támadások kereszttüzében elsősorban a 2022-es labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos témák álltak. Már a jog elnyerését is súlyos korrupciós gyanú övezi, ám a stadionépítési és egyéb előkészítő munkákkal kapcsolatos munkaerő-kizsákmányolás – amely az International Trades Union Confederation nevű szervezet döbbenetes adatai szerint 2017-ig 1200 dolgozó halálához vezetett – még a gyanús pénzmozgásnál is súlyosabb aggályokat vet fel. Állandó vitatéma a különböző sportágakban a katari válogatottba „igazolt”, honosított játékosok ügye: a legjobb példa talán a 2015-ös, katari rendezésű kézilabda-világbajnokságé, amelyen az ezüstérmes katari csapatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung vizsgálata szerint a tizenhét fős hazai keretből összesen négyen büszkélkedtek katari ősökkel. Hogy az ország válogatottját rendszerint fizetett külföldi szurkolók buzdítják, a hagyományos sportszellem tisztelői szemében nehezen értelmezhető jelenség.

A térség nemzetközi kapcsolatait meghatározó diplomáciai válság a futballban is érezteti hatásait, hogy csak egy példát említsünk, a katari válogatott nem repülhetett közvetlen járattal Dohából Abu-Dzabiba, a szomszédos tornaházigazda országot Kuvaiton keresztül kellett megközelítenie. Az elmérgesedő államközi érintkezéseknek különös tétet ad a 2022-es, Katarban rendezendő világbajnokság, amellyel kapcsolatban Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke jó ideje lebegtet egy furcsa módosítási tervet: a szervezet feje elképzelhetőnek tartja, hogy más arab országok is részt vesznek a lebonyolításban, és az ötlettel elsősorban Szaúd-Arábiára, valamint az Arab Emírségekre utalhatott.

„Játékosaim tisztában voltak azzal, hogy gondok lehetnek a közönséggel, és azt hiszem, példamutató módon fegyelmezték magukat – mondta a keddi „blokádderbi” után Félix Sánchez Bas, a katari válogatott spanyol szövetségi kapitánya. – Nehéz elviselni, ami történt, de hiszem, hogy csak néhány rendbontó szegte meg a kulturált viselkedés szabályait, a többség sportszerű maradt.”

Katar pénteken, magyar idő szerint 15 órakor játssza az Ázsia-kupa döntőjét az esélyesebbnek számító Japán ellen. A rendező Arab Emírségek kiesésével a vesztes csapat szövetségi kapitánya, az olasz Alberto Zaccheroni munkaszerződése is lejárt. Hogy meghosszabbítják-e, erősen kérdéses – mindenesetre jó pont lehet nála, hogy nyilvánosan bocsánatot kért a kudarcért.

A kedden történtek következményeit leginkább az említett BBC-tudósító megállapítása foglalja össze: „A cipőhajigálást és a blokádban részt vevő ország 4–0-s legázolását aligha felejtik egykönnyen – sem itt, sem ott.”

Nemzetisport.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑