Cadmus fordítás Cadmus

Vége az ülősztrájknak Bagdadban

2016. 05. 02.

A bagdadi tüntetők visszavonultak egy időre az iraki főváros kormányzati negyedéből, de egy héten belül visszatérnek, ha a parlament továbbra sem szavazza meg a kormányátalakítást. – közölte az Euronews

Ezzel fejezték be ülősztrájkjukat a radikális síita imám, Muktada Al-Sadr hívei, akik szombaton törtek be a szigorúan őrzött, úgynevezett zöld zónába, amit még az amerikai hadsereg alakított ki az iraki törvényhozás és kormányhivatalok körül.

A tüntetők szóvivője azt ígéri, hogy ha nem teljesülnek követeléseik, visszatérnek, hogy maguk folytassák a harcot a korrupcióval és a korrupt politikai elittel. Minden törvényes lehetőséget kihasználnak: ha kell, elfoglalják majd a parlamentet, az igazságügyi és a belügyminisztériumot is.

Azt mondják, ha a szakértői kormányról szóló döntés nem megy át a parlamenten, nekik az is jó, ha lemond a kormány, az államfő és a házelnök és választásokkal kerül ki a hatalomból a mostani elit.

A kormányfő megjelent vasárnap a tüntetők között. Barátságos volt, de utasítást adott mindazok elszámoltatására, akik kárt okoztak, vagy rátámadtak a kormányzati negyedet őrző biztonságiakra.

Haider al-Abadi hetek óta arra vár, hogy a parlament szavazzon a kormányátalakításra tett újabb javaslatáról. A tervezett szakértői kabinet első névsorát a pártok visszadobták, és azóta is halogatják, hogy állást kelljen foglalniuk az ügyben.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑