Cadmus fordítás Cadmus

Véget ért a líbiai politikai rendezés tárgyalássorozata a fő ellenlábasok nélkül

A fő ellenlábasok részvétele nélkül zajlott és ért véget pénteken a líbiai politikai rendezésről tartott háromnapos genfi tárgyalássorozat.

Haszán Szalame, az ENSZ líbiai különmegbízottja ugyan gyümölcsöző vitaként méltatta a tárgyalássorozatot, de hozzátette, újabb fordulót kezdeményez és megpróbálja meggyőzni a mostanitól távol maradókat, hogy azon már vegyenek részt.

Hetek óta kérdéses volt, hogy a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette nemzeti egységkormány és a rivális tobruki vezetéssel szövetséges Halífa Haftar tábornok képviselői részt vesznek-e a tárgyalásokon. Ez nem történt meg. Szalame azonban úgy nyilatkozott, hogy mindkét fél hívei közül voltak olyanok, akik részt vettek a megbeszélésen. Mint mondták: azért maradtak, mert túl ritka és értékes alkalom kínálkozott a politikai diskurzusra.

Líbiában egyébként nem sok foganatja volt az értekezletnek: pénteken az utóbbi hetek egyik leghevesebb bombázását hajtatta végre Tripoli ellen Haftar tábornok.

Az arab ország 2011-ben, Moammer Kadhafi vezető megbuktatását követően süllyedt káoszba és szakadt két részre. A keletit Halífa Haftar tábornok uralja, aki tavaly április óta támadja katonáival Tripoli, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelyét. Szarrádzs kormánya – nemzetközi elismertség ide vagy oda – csak kisebb területeket birtokol a főváros körül.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑