Cadmus fordítás Cadmus

Végleg kizárták az iraki elnökválasztás jelöltjei közül Hosjar Zebarit

2022. 02. 13.

Az iraki legfelsőbb szövetségi bíróság vasárnap végleg kizárta az iraki elnökválasztás jelöltjei sorából a voksolás egyik favoritjának számító, azonban korrupcióval vádolt Hosjar Zebari kurd politikust – jelentette az INA helyi hírügynökség.

A törvényszék mostani döntésével jóváhagyott egy korábbi nem jogerős határozatot. Több iraki képviselő azzal a panasszal fordult az igazságszolgáltatáshoz, hogy Zebari nem teljesíti az elnökkel szemben támasztott, jó hírnévre és személyes feddhetetlenségre vonatkozó alkotmányos követelményeket, különös tekintettel arra, hogy a korrupcióval vádolt, 68 éves politikust 2016-ban felmentették pénzügyminiszteri tisztségéből.

A Kurdisztáni Demokrata Párt egykori minisztere tagadja az ellene felhozott – szerinte politikai indíttatású – vádakat. Egy nemrég megjelent interjújában pedig hangsúlyozta, hogy eddig még nem marasztalta el bíróság állítólagos pénzügyi visszaélések miatt.

Az iraki elnök eredetileg február 7-re tervezett megválasztását határozatlan időre elhalasztották, miután a Muktada az-Szadr síita hitszónok vezette pártszövetség, az iraki házelnök, Mohamed al-Halbuszi koalíciója, valamint a kurdokat képviselő Kurdisztáni Demokrata Párt jelezte: nem vesznek részt a választáson, mert még időre van szükségük, hogy megegyezzenek a jelöltekről. Mindeddig nem tűztek ki új időpontot az államfő megválasztására.

Az elnöki tisztségért mintegy 25 jelölt verseng. Zebari mellett, az egyik legesélyesebb jelölt Barham Száleh, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség embere.

A szokásjog szerint az iraki parlament elnöke szunnita, a miniszterelnök síita, az elnök pedig kurd. Az államfő tisztsége ceremoniális jellegű, de amíg nem sikerül megválasztani személyét az iraki belpolitikai válság tovább mélyülhet. A tavaly októberi parlamenti választás óta a megosztott törvényhozás az új kormányról sem tudott megállapodásra jutni.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑