Cadmus fordítás Cadmus

Venezuelának Mali és az Egyesült Arab Emírségek segített értékesítenie aranyát

2021. 03. 04.

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya tavaly orosz tulajdonban lévő repülőgépekkel szállított aranyat Maliba átdolgozásra, majd onnan az Egyesült Arab Emírségekbe későbbi értékesítésre, kijátszva a szankciókat – közölte Julio Borges, aki a venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidó egyfajta nagyköveteként szolgál.

Borges szerint az arany értékesítéséből euróban, illetve amerikai dollárban szerzett bevételek segítettek a kormánynak fennmaradni az amerikai szankciók dacára.

Mint mondta, az aranyat Maliban finomították, majd főleg az Egyesült Arab Emírségekben értékesítették, így juttatva külföldi fizetőeszközhöz a venezuelai kormányát.

Az Egyesült Államok, amely a 2018-as elnökválasztás manipulálásával vádolja Madurót, büntetőintézkedéseket fogadott el az OPEC tagország állami olajvállalata ellen 2019 elején. A szankciók nyomása alá került szocialista vezetés ennek hatására kénytelen volt aranytartalékaihoz nyúlni az ország fizetőképességének fenntartása érdekében.

A venezuelai központi bank aranytartalékai ennek hatására 50 éve nem látott mélypontra apadtak. Washington szankciókkal sújtotta a dél-amerikai állam aranyeladásait is.

“2016 óta Maduro aktívan támogatta és bátorította kormányzatának belső körét az arany illegális bányászatára, forgalmazására és eladására, ebből finanszírozva az elnyomást, emellett pedig sajátként kezelte az ország erőforrásait, pusztító károkat okozva a törékeny ökológiai rendszereknek” – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője. Az amerikai illetékes ugyanakkor közvetlenül nem említette Mali és az Egyesült Arab Emírségek szerepét az aranykereskedelemben.

Az angol-walesi felsőbíróság 2020 júliusában hozott végzésében úgy döntött, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának nem adható ki a Londonban letétbe helyezett venezuelai aranykészlet. Az egymilliárd dollár értékűre becsült aranyat a Bank of England – a brit jegybank – őrzi, de a Maduro-kormány ellenőrzése alatt álló venezuelai központi bank jogi képviselői megpróbálták elérni a készlet kiadását. A londoni felsőbíróság azonban elvetette a keresetet azzal az indokkal, hogy a brit kormány egyértelműen Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt ismerte el a dél-amerikai ország államfőjének.

Több tucat ország, élükön az Egyesült Államokkal Guaidót ismerte el ideiglenes venezuelai elnökként arra hivatkozva, hogy Maduro elcsalta a 2018-as elnökválasztást.

Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑