2019. 08. 23.

Veszélyben a szíriaiak Isztambulban

A kitoloncolástól tart sok szíriai menekült Isztambulban. Kedden lejár a határidő, akiknek nincsenek irataik, távozniuk kell. Abdurrahman egy kifőzdében dolgozik a török városban. Családjával 6 éve menekült el a polgárháború elől.

Felmérések szerint a törökök többsége azt szeretné, hogy a szíriaiak menjenek haza. Elemzők úgy vélik, a gazdasági nehézségek miatt romlott a megítélésük. Törökök olykor meg is támadják boltjaikat.

A kormány elrendelte, hogy a szíriaiaknak, akiknek nincsenek papírjaik, el kell hagyniuk Törökország legnagyobb városát. Ha nem teszik önként, vidékre viszik őket. A török kormány tagadja, hogy egyeseket Szíriába toloncolt vissza.

A döntés egy hónappal azután született, hogy Erdogan török elnök pártja elvesztette az önkormányzati választást Isztambulban. Az egyik ellenzéki szerint a szíriaiakat bűnbaknak használják.

“A török kormánypárt úgy véli, a szíriai menekülteknek is szerepük volt abban, hogy visszaesett a helyhatósági választásokon. Tűzoltási szándékkal változtatnak politikájukon a szíriai menekültekkel szemben” – magyarázza az ellenzéki Köztársasági Néppárt egyik volt képviselője, Aykan Erdemir.

Abdurrahman szerint a szíriaiak eltávolítása sok család megélhetését veszélybe sodorja.

“Az, akinek családja, gyerekei vannak, és kiköltöztetik Isztambulból, miben bűnös? Egyszerűen csak el akarja látni a családját” – mondja.

Euronews

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑