Cadmus fordítás Cadmus

Veszélyesek lehetnek a biztonságra az Iszlám Államból hazatérő dzsihadisták

2019. 03. 05.

Az európai biztonság szempontjából továbbra is aggasztó hírek érkeznek Szíriából. Kiderült, hogy az elmúlt néhány hétben több mint ötvenezer ember hagyta el a az Iszlám Állam utolsó városát. Azt senki nem tudja megmondani, hogy közöttük hány veszélyes terrorista lehet, merre tartanak, mire készülhetnek. A dzsihadisták visszatérése szinte egész Európában gondot jelent: a legújabb áldozat Ausztria. A kurdok hazaküldenének egy Bécsben radikalizálódott, és nemrég Szíriában elfogott férfit – hangzott el az M1 Híradójában.

Napok óta tart az utolsó roham az Iszlám Állam állásai ellen Szíriában. A nyugati támogatással harcoló kurd-arab csapatok az iraki határnál fekvő Baghúzban zárták körbe a terrorszervezet harcosait.

A dzsihadisták utolsó bástyájának ostroma előtt a csapatok először a civil lakosságot igyekeztek kimenteni. Az elmúlt hetekben több mint 50 ezer embert evakuáltak. Komoly feladatot jelent viszont az, hogy a tömegben a szökni próbáló terroristák és családtagjaik is elvegyülnek. Az Iszlám Állam leleplezett híveit táborokban gyűjtik össze. Közülük sokan külföldiek, és a kurd erők minden országtól azt kérik, fogadják vissza saját állampolgáraikat.

A Híradóban közölt felvételen egy férfi kihallgatásakor azt mondta, hogy Bécsből érkezett. Sajtóértesülések szerint az osztrák titkosszolgálatok megerősítették: Azad Göktas török bevándorlók gyermekeként született és nőtt fel Ausztriában. Bécsben radikalizálódott, majd a szélsőséges iszlamista tanok hatására 2015-ben érkezett Szíriába.

Az Iszlám Állam összeomlásával a szervezet mind több támogatója próbál hazajutni Európába. Az elmúlt hetekben nagy felzúdulást okozott a brit Samima Bégum esete, aki négy éve szökött Szíriába. A fiatal nő elfogása után szeretett volna az Egyesült Királyságba jutni, hogy ott szülje meg a gyermekét. A brit hatóságok azonban nem engedélyezték a visszatérést, és állampolgárságát is visszavonták.

A nő férje, egy holland dzsihadista szintén fogságba esett. A férfi azt állítja, hogy semmilyen szélsőséges akcióban nem vettek részt, és azt reméli, hogy együtt térhetnek vissza Hollandiába. Fogságban nyilatkozva hasonlóan igyekezett kisebbíteni felelősségét az Iszlám Állam új-zélandi fegyverese is. Ő is szeretne hazatérni, saját elmondása szerint ugyanis ő sem jelent veszélyt senkire.

Csak segítettem őrizni a határt a kormányerők és az Iszlám Állam területei között – jelentette ki a férfi. Ezután azonban megcáfolta saját szavait, amikor kifejtette a riporternek: azt azért sajnálja, hogy nem volt elég pénze szexrabszolgát vásárolni.

A fogságba esett szélsőségeseknél is nagyobb veszélyt jelentenek azok a dzsihadisták, akik megpróbálnak Törökországon keresztül észrevétlenül beszivárogni Európába. Szerb lapértesülések szerint csaknem ezer radikális iszlamista készül Boszniába és Koszovóba visszatérni – köztük az Iszlám Állam egyik legvéresebb kezű parancsnoka is.

A visszatérő harcosok jelentette fenyegetés miatt hétfőn új eszközökről állapodtak meg a német koalíciós pártok. Az új szabályozás értelmében a hatóságok megvonhatják az állampolgárságot azoktól a német dzsihadistáktól, akik más útlevéllel is rendelkeznek. A törvény azonban csak a hatályba lépését követően elkövetett bűnökre vonatkozik – az Iszlám Állam harcosait tehát nem akadályozza a hazatérésben.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑