Veszélyesek lehetnek a biztonságra az Iszlám Államból hazatérő dzsihadisták

Az európai biztonság szempontjából továbbra is aggasztó hírek érkeznek Szíriából. Kiderült, hogy az elmúlt néhány hétben több mint ötvenezer ember hagyta el a az Iszlám Állam utolsó városát. Azt senki nem tudja megmondani, hogy közöttük hány veszélyes terrorista lehet, merre tartanak, mire készülhetnek. A dzsihadisták visszatérése szinte egész Európában gondot jelent: a legújabb áldozat Ausztria. A kurdok hazaküldenének egy Bécsben radikalizálódott, és nemrég Szíriában elfogott férfit – hangzott el az M1 Híradójában.

Napok óta tart az utolsó roham az Iszlám Állam állásai ellen Szíriában. A nyugati támogatással harcoló kurd-arab csapatok az iraki határnál fekvő Baghúzban zárták körbe a terrorszervezet harcosait.

A dzsihadisták utolsó bástyájának ostroma előtt a csapatok először a civil lakosságot igyekeztek kimenteni. Az elmúlt hetekben több mint 50 ezer embert evakuáltak. Komoly feladatot jelent viszont az, hogy a tömegben a szökni próbáló terroristák és családtagjaik is elvegyülnek. Az Iszlám Állam leleplezett híveit táborokban gyűjtik össze. Közülük sokan külföldiek, és a kurd erők minden országtól azt kérik, fogadják vissza saját állampolgáraikat.

A Híradóban közölt felvételen egy férfi kihallgatásakor azt mondta, hogy Bécsből érkezett. Sajtóértesülések szerint az osztrák titkosszolgálatok megerősítették: Azad Göktas török bevándorlók gyermekeként született és nőtt fel Ausztriában. Bécsben radikalizálódott, majd a szélsőséges iszlamista tanok hatására 2015-ben érkezett Szíriába.

Az Iszlám Állam összeomlásával a szervezet mind több támogatója próbál hazajutni Európába. Az elmúlt hetekben nagy felzúdulást okozott a brit Samima Bégum esete, aki négy éve szökött Szíriába. A fiatal nő elfogása után szeretett volna az Egyesült Királyságba jutni, hogy ott szülje meg a gyermekét. A brit hatóságok azonban nem engedélyezték a visszatérést, és állampolgárságát is visszavonták.

A nő férje, egy holland dzsihadista szintén fogságba esett. A férfi azt állítja, hogy semmilyen szélsőséges akcióban nem vettek részt, és azt reméli, hogy együtt térhetnek vissza Hollandiába. Fogságban nyilatkozva hasonlóan igyekezett kisebbíteni felelősségét az Iszlám Állam új-zélandi fegyverese is. Ő is szeretne hazatérni, saját elmondása szerint ugyanis ő sem jelent veszélyt senkire.

Csak segítettem őrizni a határt a kormányerők és az Iszlám Állam területei között – jelentette ki a férfi. Ezután azonban megcáfolta saját szavait, amikor kifejtette a riporternek: azt azért sajnálja, hogy nem volt elég pénze szexrabszolgát vásárolni.

A fogságba esett szélsőségeseknél is nagyobb veszélyt jelentenek azok a dzsihadisták, akik megpróbálnak Törökországon keresztül észrevétlenül beszivárogni Európába. Szerb lapértesülések szerint csaknem ezer radikális iszlamista készül Boszniába és Koszovóba visszatérni – köztük az Iszlám Állam egyik legvéresebb kezű parancsnoka is.

A visszatérő harcosok jelentette fenyegetés miatt hétfőn új eszközökről állapodtak meg a német koalíciós pártok. Az új szabályozás értelmében a hatóságok megvonhatják az állampolgárságot azoktól a német dzsihadistáktól, akik más útlevéllel is rendelkeznek. A törvény azonban csak a hatályba lépését követően elkövetett bűnökre vonatkozik – az Iszlám Állam harcosait tehát nem akadályozza a hazatérésben.

Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑