Cadmus fordítás Cadmus

Veszélyt jelenthetnek a Boszniában bujkáló muszlim radikálisok

2018. 07. 30.

Gondot okozhat az illegális bevándorlás kezelésében, hogy Bosznia-Hercegovina egyes területein a mai napig törvényen kívüli állapot uralkodik – mondta az M1 Ma Reggel műsorában Herencsár Lajos biztonságpolitikai szakértő.

Mint mondta, radikalizálhatja a muzulmán migránsokat, ha találkoznak azokkal a falvakkal, amelyeket a – a boszniai háború egyfajta örökségeként – a muszlim szélsőségesek irányítják, megjegyezve, hogy ezekre a településekre a helyi rendőrség sem megy be.

A szakértő szerint a migráció szempontjából Afganisztánnál, Pakisztánnál jóval nagyobb veszélyt jelent Európa számára Afrika, hiszen közelebb is fekszik az előbbinél, és akik elérték a Szaharán keresztül a Földközi-tenger partját, azok már mindenképpen át akarnak jutni.

Amíg 2000-ben 173 millió ember élt hazájától távol addig ez a szám 258 millióra emelkedett 2017-re és ebből az Afrikából elvándoroltak száma 22 millióról 36 millióra nőtt – fogalmazott a szakértő.

Az ENSZ becslései szerint 2,5 milliárdan élnek majd Afrikában 2050-re, és közül 3 százalék azok aránya, akik nem szülőföldjükön képzelik el a jövőt és ez százmilliós tömeg kiáramlásához vezethet – hangzott el az adásban.

Az arab tavasz után nem találunk egyetlen európai értelemben vett demokratikus berendezkedésű államot a térségben. A belpolitikai viszontagságok mellett az éghajlatváltozás, a víz- és az élelemhiány is negatívan érinti ezeket az államokat.

Ha Európa nem segít konszolidálni a helyzetet, akkor elindulhat egy migrációs hullám a térségből – figyelmeztetett.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑