Cadmus fordítás Cadmus

Vésztartalék kellene kenyérgabonából és élelmiszerekből

2022. 05. 02.

Arif Husain, a Világélelmezési Program vezető közgazdásza szerint az orosz-ukrán háború hatására a szegény afrikai országokban fellépő éhínség megelőzése érdekében vésztartalékot kell létrehozni kenyérgabonából és egyéb élelmiszertermékekből. A javaslatot – több humanitárius szervezettel együtt – az USA kormánya is támogatja.

Amint Sarah Charles, az USAID munkatársa kifejtette, a háború nemcsak az ukrán lakosságot sújtja. A nemzetközi kereskedelmi ellátási láncolat blokkolása és egy esetleges példa nélküli népességmozgás révén a világ számos körzetében az élelmiszer-biztonságot is veszélyezteti – írja az agriculture-ra hivatkozva az Agroinform.

Ez a veszély a 2007-2008. évinél és a koronavírus járványnál is nagyobb mértékű éhínséget, illetve társadalmi zavargásokat válthat ki. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a kenyérgabona árak az akkorinak közel a kétszeresére emelkedtek.

Az élelmiszerhiány enyhítésére a segélyező szervezetek által az elmúlt évben biztosított összeg bizonyára nem lesz elegendő. A legnehezebb helyzetbe a lakosság élelmiszer-ellátását az orosz-ukrán gabonaimportra építő és az áremelkedésekre nagyon érzékeny térségek (Afganisztán és a legszegényebb afrikai országok) kerülhetnek.

A vésztartalék létrehozásához szükséges intézkedések kidolgozására és a szervezésért felelős intézmények kijelölésére azonban egyelőre nem születtek konkrét javaslatok.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑