Cadmus fordítás Cadmus

Vesztébe rohan a demokrácia nélküli, szétesett Szudán

2022. 01. 18.

A civilek elleni erőszak veszélyes útra tereli Szudánt, megfosztja az országot a stabilitástól, és veszélyezteti a békés megoldás lehetőségét – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden arra reagálva, hogy legalább hét tüntető meghalt, és sokan megsebesültek a kartúmi tüntetéseken január 17-én.

Az MTI szerint Borrell a közleményében emlékeztetett: az elmúlt hónapokban az Európai Unió és a nemzetközi közösség többször is felszólította a szudáni katonai vezetést, hogy tartózkodjék a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól. „Ezek a felhívások azonban ismét süket fülekre találtak” – fogalmazott.

„Az aránytalan erőszak alkalmazásával és az aktivisták, valamint az újságírók fogva tartásával a katonai hatóságok azt bizonyítják, nem állnak készen arra, hogy tárgyalásos és békés megoldást találjanak a válságra” – jelentette ki az uniós politikus.

„A katonai hatóságok a tavalyi államcsíny óta korlátozzák a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és a tájékozódás szabadságát, a demokrácia azonban nem létezhet a média szabadsága nélkül sem. Ezeket az alapvető jogokat biztosítani kell” – fogalmazott Borrell, aki hozzátette: az Európai Unió kezdettől fogva támogatta a szudáni nép demokratikus törekvéseit, és ezt a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel megteszi. Az Európai Unió felszólítja a szudáni katonai vezetést, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a feszültség enyhítésére, és a további halálesetek elkerülésére.

Hétfőn ismét könnygázt, vízágyúkat, hanggránátokat és éles lőszert vetettek be a szudáni fővárosban, Kartúmban, az elnöki palota felé menetelő, a katonai hatalomátvétel miatt tiltakozó tüntetők ellen a biztonsági erők. Hét tüntető meghalt. Az áldozatok halálát a rendvédelmi szervek éles lőszerrel leadott lövései okozták.

168, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑