Cadmus fordítás Cadmus

Vesztett a magyar kormány a kvótaperben

2017. 09. 06.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerint felháborító döntés született.

Magyarországnak be kell fogadnia 1294 menekültet. Az Európai Bíróság szerdán elutasította az úgynevezett kvótaperben benyújtott keresetet, vagyis a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák panaszt.

Az uniós tagállamok belügyminiszterei 2015-ben – több kelet-európai ország tiltakozása ellenére – megállapodtak abban, hogy a tagállamok 120 ezer menekültet vesznek át Görögországból és Olaszországból.

A magyar kormány 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz, hogy elérje a menekültek elosztásáról szóló javaslat megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak 120 ezer menedékkérőből 1294-et kellene befogadnia.

A menekültek áthelyezésére adott határidő a hónap végén jár le, és egy ország kivételével egyik tagállam sem teljesítette az előírt számokat.

A perben a bíróság tizenöt fős nagytanácsa döntött, egyszerű többséggel.

A főtanácsnoki vélemény szerint az Európai Tanács 2015-ös határozata jól láthatóan ideiglenes, a megfelelő keretek közt született meg, és eléri célját, mert enyhít Görögország és Olaszország migrációs nyomásán valamelyest.

Szijjártó: felháborító és felelőtlen döntés született

A bírósági ítéletet követően közös sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Szijjártó szerint a döntés veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. Azt mondta, politikai döntés született. A külgazdasági- és külügyminiszter úgy fogalmazott: “az igazi csata csak most kezdődik el”.

Trócsányi László szerint Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll, mert – mint mondta -, a bíróság érvelése nem meggyőző, és az európai mainstream alátámasztását szolgálja. Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, fennáll a veszélye egy állandó mechanizmus kialakításának, amit Magyarország nem tart elfogadhatónak.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑