Vissza kell térnie a börtönbe Naszrin Szotudeh Szaharov-díjas iráni emberi jogi aktivistának

Vissza kell térnie a női börtönbe az orvosi kezelése miatt feltételesen szabadlábra helyezett Naszrin Szotudeh Szaharov-díjas iráni emberi jogi aktivistának – közölte férje, Reza Handan szerdán.

Handan a Twitteren ismertette, hogy az ügyészség semmibe vette az orvosok utasítását, amelynek értelmében két héttel meghosszabbították volna felesége eltávozását a Garcsak női börtönből. Az iráni ügyészség egyelőre nem reagált az ügyben.

Szotudehet novemberben helyezték szabadlábra feltételesen a férje szerint erősen megromlott egészsége miatt. Az emberi jogi aktivista ugyanis október végén vetett véget ötven napja tartó éhségsztrájkjának, amelyet azért indított, hogy felhívja a figyelmet az iráni politikai rabok fogva tartásának körülményeire, miközben az országban tombol a koronavírus. Az 57 éves Szotudeh maga is megfertőződött koronavírussal a női börtönben. Szívelégtelenség miatt korábban öt napig egy teheráni kórházban kezelésre szorult.

Az emberi jogi aktivistát felforgató propaganda terjesztésével vádolják. Szotudeh tagadja az ellene felhozott vádakat mondván, mindössze békés eszközökkel kampányol a nők jogaiért és a halálbüntetés ellen. Egy forradalmi bíróság 2018-ban 33 és fél évre, illetve 148 vesszőcsapás testi fenyítésre ítélte. A börtönbüntetésből legalább tizenkét évet kell letöltenie. Szotudeh és férje a legismertebb emberi jogi aktivisták közé tartozik Iránban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑