2017. 04. 20.

Visszafogott iráni reakció az atomalku washingtoni bírálatára

„Az Egyesült Államoknak változtatnia kellene az irányvonalán és teljesítenie kötelezettségeit” – írta Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter a Twitteren. Az amerikai gyanúsítgatások ugyanis már „elhasználódtak” – fogalmazott az diplomata, aki szerint ráadásul ezek mit sem változtatnak azon a tényen, hogy Teherán tartotta magát a Bécsben született megállapodásból fakadó kötelezettségeihez.

A megállapodás keretében Irán 2015 nyarán kötött megállapodást nukleáris programjáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán bírálta az előző amerikai kormányzat hivatali ideje alatt kötött nukleáris megállapodást, amely szerinte végső soron nem alkalmas arra, hogy céljának megfelelően korlátozza Irán atomhatalmi törekvéseit.

A Fehér Ház egy nappal korábban jelentette be, hogy Donald Trump elnök kormánya felülvizsgálja az Egyesült államok iráni politikáját, beleértve azt is, hogy részese maradjon-e a 2015-ben aláírt nukleáris megállapodásnak.
Az Egyesült Államok kifogásait Irán ismételten visszautasította.

Hassan Rouhani jelenlegi iráni államfő korábban bejelentette, hogy a május 19-i újraválasztása esetén nem fogja megbolygatni az atomalkut.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑