Cadmus fordítás Cadmus

Visszahelyezi hivatalába a megpuccsolt kormányfőt a szudáni hadsereg

2021. 11. 22.

Megszületett a megállapodás Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között arról, hogy visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, Abdulla Hamdukot – közölték katonák és kormányzati tisztségviselők vasárnap.

A hadsereg és a politikai pártok – köztük a legnagyobb, az Umma Párt – közötti megállapodás szerint szabadon bocsátják az október 25-i puccs során őrizetbe vett politikusokat, és Hamduk szakértői kormányt alakít.

A megállapodás létrejöttében az ENSZ és az Egyesült Államok is közreműködött – mondták el szudáni tisztségviselők.

Hamdok azzal indokolta a puccsistákkal kötött megállapodást, hogy így elkerülhető a további vérontás. “A szudáni vér becses. Vessünk véget a vérontásnak, és a fiatalság energiáját fordítsuk építkezésre és fejlődésre” – fogalmazott a miniszterelnök.

A civil kormányt adó politikai erők minden tárgyalást elleneztek a puccsistákkal, és vasárnap további tiltakozásokra szólítottak fel.

A megállapodás bejelentésével egy időben is ezrek meneteltek a kartúmi elnöki palota felé. A korábbi tiltakozások során a katonaság egyre keményebben lépett fel a tiltakozók ellen, és mintegy negyven ember meg is halt. Egy névtelenséget kérő forrás úgy nyilatkozott, hogy a további kormányzás alapját is a 2019-ben kötött megállapodás adja, amely szerint a hadsereg és a civil politikai erők megosztják a hatalmat.

A korábban a hadsereggel együtt kormányzó civilek viszont a puccs után most azt követelik, hogy a katonaság teljesen vonuljon ki a politikából, és a puccsistákkal semmilyen együttműködésre vagy tárgyalásra nem hajlandók.

Szudánban óriási felháborodást keltett a katonai hatalomátvétel alig több mint két évvel azután, hogy megdöntötték Omar el-Besír autokrata uralmát, és elkezdődött egy törékeny demokratikus átmenet; a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormány alakult. Ezt a kormányt távolította el október 25-én Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a miniszterelnököt házi őrizetbe helyezték. A puccs elleni tiltakozásul tömegek vonultak az utcára Szudán több városában.

A tüntetőkkel szembeni fellépés során legalább 34 embert lelőttek, több százan megsebesültek. Az Európai Unió és az Egyesült Államok elítélte a katonai hatalomátvételt, és határozottan fölszólította a szudáni hadsereget, hogy sürgősen térjen vissza a megkezdett demokratikus átmenethez.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑