Cadmus fordítás Cadmus

Visszalépett a kormányfőjelöltségtől Szamir Hatib libanoni üzletember

Hatib azt mondta, hogy a közel-keleti ország vezető szunnita vallási hatósága a kormányellenes tüntetések hatására október 29-én lemondott Szaad Haríri újraválasztását támogatja. Hatib döntését megelőzően Harírivel és Sejk Abdul Latíf Derian libanoni főmuftival is tárgyalt.

Egy hatalommegosztási egyezmény értelmében a miniszterelnöknek a szunnita muszlim közösségből kell kikerülnie, míg az államfőt a maronita keresztények, a házelnököt pedig a síiták adják.

Hatibot korábban Haríri is támogatásáról biztosította, de a tüntetők elutasították jelöltségét, mert szerintük a befolyásos üzletember túl közel állt az uralkodó elithez. Neve két hete merült fel a miniszterelnök tisztség várományosaként.

Michel Aun libanoni államfő hétfőn tárgyalt volna a parlamenti frakciókkal az új kormányfő személyéről. Hatib döntésének hatására Aun vasárnap bejelentette, hogy egy héttel elhalasztja a megbeszélést.

A polgárháború (1975-1990) vége óta legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonban október 17. óta tüntetnek a korrupció és a megszorítások miatt. Haríri október 29-én nyújtotta be lemondását a teljes politikai osztály távozását, a parlament feloszlatását és előre hozott választások megtartását követelő tüntetők nyomására. Michel Aun államfő ezt elfogadta, de arra kérte a kormányt, hogy az új kabinet megalakulásáig intézze a folyamatban lévő ügyeket. A tüntetők egy technokrata kormány felállítását várják, egyelőre hiába.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑