Cadmus fordítás Cadmus

Visszatérhetnek a segélyszervezetek Pakisztánba

2017. 03. 31.

A Pakisztánban képviselettel rendelkező 134 külföldi civil szervezet közül 70 újra működhet másfél éves kényszerszünet után – közölte Szarfraz Husszain pakisztáni belügyi szóvivő pénteken.

Az új rendelkezést Saudri Niszar Ali Han belügyminiszter ismertette egy csütörtök esti ülésen. Egyelőre nem tudni, pontosan mely szervezetek kezdhetik újra működésüket a világ egyik legszegényebb és egyben legnépesebb országában.

A több mint 190 millió lakosú Pakisztánban működő külföldi civil szervezeteknek 2015 őszén az újbóli kötelező regisztráció átfutásának idejére fel kellett függeszteni tevékenységüket. Iszlámábád azzal indokolta a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került döntését, hogy szükség volt a segélyszervezetek működésének hatékonyabbá tételére.

Biztonsági körökből származó információk szerint azonban a kormány célja az volt, hogy a kémkedés megakadályozása érdekében szorosabb hatáskörébe vonja a külföldi intézményeket.

Iszlámábád haragját a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet vívta ki, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy olyan orvost képzett ki, aki segített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden felkutatásában. Bin Ladennel 2011 májusában végeztek az amerikai különleges erők a pakisztáni Abbotábádban az iszlámábádi kormány előzetes értesítése nélkül. A Save the Children helyi irodáit 2015 júniusában ideiglenesen bezárták.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑