Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Visszatérne az Al-Kaida a médiába

2018. 05. 19.

Az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólított fel a minap Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt. Bár a szélsőséges csoport az elmúlt időkben – az Iszlám Állam térnyerése miatt – háttérbe szorult, alszervezetei makacsul megvetették lábukat a konfliktuszónákban.

Ajman az-Zavahri a 2001. szeptember 11-i összehangolt terrorcselekmények óta az egyik legkeresettebb terrorista a világon, az egykori szemészorvost kezdetben az al-Kaida-vezér Oszama bin Laden jobbkezeként tartották számon a titkosszolgálatok.

MOZGÓSÍTJA HÍVEIT AZ ISZLÁM ÁLLAM MIATT HÁTTÉRBE SZORULT NEMZETKÖZI TERRORSZERVEZET

A nemzetközi terrorszervezet által az Egyesült Államok ellen elkövetett, 2976 áldozatot követelő New York-i és washingtoni merényletek után az amerikai külügyminisztérium 25 millió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel bárminemű információért a befolyásos terroristával kapcsolatban. Bár a 9/11-es merényletek kitervelését bin Laden teljeskö­rűen magára vállalta, az amerikai hírszerzés tényként kezelte, hogy az-Zavahri a terrorszervezet fő ideológusa, második embere, és minden valószínűséggel az Egyesült Államok elleni merényletek operatív műveleteit is ő tervelte ki.

Senkit nem lepett meg tehát, hogy bin Laden 2011-es pakisztáni likvidálása után az-Zavahri került az al-Kaida vezetői székébe, és hosszú időn át a nemzetközi terrorszervezetek egyik legbefolyásosabb vezetőjeként tartották számon, csakhogy 2014-ben betört a köztudatba a szíriai és iraki területeken terjeszkedő Iszlám Állam, az al-Kaida és annak vezetője pedig ezzel együtt veszített ismertségéből.

A nyugati sajtóban való alulreprezentáltság azonban egyáltalán nem annak tudható be, hogy a nemzetközi terrorszervezet vagy az-Zavahri meggyengült volna, hirtelen azonban az Iszlám Állam által elkövetett, sokkoló és a Nyugatot fenyegető tartalmak kezdték el tematizálni a nemzetközi sajtó címlap­jait, az al-Kaida pedig kissé háttérbe szorult az „új” mellett.

Az al-Kaida továbbra is erőteljes játékos, méghozzá az alszervezeteinek köszönhetően, amelyek sikeresen megvetették a lábukat a konfliktuszónákban. Az egyik legismertebb ezek közül a korábban an-Nuszra Front néven, az al-Kaida szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport, amely bár 2016-ban névleg szakított a nemzetközi terrorhálózattal, a hírszerzési hálózatok továbbra is az al-Kaida egyik legerősebb és legnagyobb alszervezeteként tartják számon.

Az afrikai kontinens keleti csücskét rettegésben tartó, elsősorban Szomáliában tevékenykedő al-Sabaab terrorszervezet szintén megtartotta erőfölényét az Iszlám Állam helyi szövetségeseivel szemben, az al-Kaida szülőföldjének számító Afganisztán pedig a nemzetközi terrorszervezettel valamilyen kapcsolatban álló alcsoportosulások fellegvárának számít. Maga Ajman az-Zavahri személyesen esküdött hűséget 2014-ben az afganisztáni tálibok akkori vezetőjének, a táliboknak pedig – annak ellenére, hogy az Egyesült Államok dollármilliókat ölt az ország stabilizálásába – az ázsiai ország 70 százalékában aktív a jelenlétük.

Most hosszú idő után az-Zavahri újra hallatta hangját, és az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólította fel az al-Kaida híveit, válaszul arra, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztették. Az internetre Tel-Aviv szintén muzulmán föld címmel feltett videójában az-Zavahri azt hangoztatja, hogy Washington lépése annak a bizonyítéka, hogy a tárgyalások és a megbékélés nem szolgálja a palesztinok érdekeit. Donald Trump amerikai elnök „világosan és egyértelműen beszélt, leleplezve a modern keresztesháború igazi arcát. (…)

A vele való együttműködés nem működik, csakis a dzsihád útján történő ellenállás” – mondta állítólag a terrorszervezetek megfigyelésével foglalkozó SITE Intelligence Group.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑