Cadmus fordítás Cadmus

Visszatértek Kabulból az orosz menekítőgépek

2021. 08. 28.

Leszállt a Moszkvához közeli Cskalovszkij repülőtéren az a négy katonai szállítógép, amely több mint ötszáz orosz, fehérorosz, kirgiz, tádzsik, üzbég és ukrán állampolgárt menekített ki Afganisztánból.

Az evakuálásban három Il-76-os és egy Il-62-es vett részt. A repülőgépek szerdán szálltak fel Kabulból, majd Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban is leszálltak, ahol kitették a helyi állampolgársággal rendelkező utasokat.

Gulam Mohammad Dzsalal, az Oroszországi Afgán Diaszpóraközpont vezetője az Interfaxnak szerdán kijelentette, hogy a kabuli orosz nagykövetség mintegy ezer embernek – afgán származású orosz állampolgároknak, orosz egyetemek hallgatóinak, valamint lakhatási és munkavállalási engedéllyel rendelkező személyeknek – engedélyezte a beutazást.

Orosz külügyminiszter: Moszkva a határok biztonságát tartja szem előtt

Oroszország tiszteletben tartja az Egyesült Államok és a tálibok közötti megállapodást, és mindenekelőtt a térség országai határvédelmét akarja biztosítani – hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az olasz kollégájával tartott sajtótájékoztatón Rómában pénteken.

Az orosz diplomácia vezetőjét Mario Draghi miniszterelnök és Luigi Di Maio külügyminiszter fogadta. Az olasz kormánypalota közleménye szerint Draghi és Lavrov az afganisztáni helyzetről egyeztetett, valamint téma volt a Líbiában december végén esedékes parlamenti választás is, és a külföldi csapatok kivonulása az észak-afrikai országból.

A felek elsőrendűnek nevezték Afganisztán és az egész régió stabilitása és biztonsága fenntartását, egyeztettek a humanitárius vészhelyzet kezeléséről, és egyetértettek a lakosság, mindenekelőtt a nők jogainak védelme garantálásában – olvasható a nyilatkozatban.

A külügyminiszteri találkozót követő sajtótájékoztatón Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország készen áll tiszteletben tartani az Egyesült Államok és a tálibok között elért megállapodást. Lavrov megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzetért “nem lehet a táliboknak felróni a teljes felelősséget”.

Hozzátette, hogy Moszkva fenntartja a párbeszédet a tálibokkal. Legjelentősebb célnak Oroszország, valamint az Oroszországtól délre fekvő államok határai védelmének biztosítását nevezte. Felhívta a figyelmet a “nyitott határok” veszélyére.

Szergej Lavrov támogatásáról biztosította annak a rendkívüli csúcstalálkozónak a megrendezését, amelyet a G20 csoport soros elnökeként Róma az afganisztáni helyzetről kíván rendezni. A moszkvai diplomácia vezetője úgy vélte, az esetleges találkozóra Pakisztánt, Iránt és az összes érintett államot meg kell hívni.

Luigi Di Maio bejelentette, hogy az olasz védelem utolsó repülőgépe pénteken száll fel Kabulból, fedélzetén az olasz nagykövettel és a konzullal, akiket utolsókként evakuáltak. Közlése szerint az Afganisztánban tartózkodó valamennyi olasz állampolgár távozni tudott, valamint 4900 afgánt menekítettek át Olaszországba.

A sajtótájékoztatón az orosz külügyminiszter a védőoltások kölcsönös elfogadását szorgalmazta hangsúlyozva, hogy az idén nyáron majdnem teljesen távolmaradt orosz turisták Olaszországba történő visszatéréséhez a Szputnyik V orosz védőoltás elfogadása szükséges. “Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezésére várva más nemzetközi intézmények és kormányok is elismerhetik a vakcinákat, ahogyan ezt Magyarország is megtette” – jelentette ki Lavrov. Hozzátette, úgy gondolja, Olaszországnak sem kell tovább várnia.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑