Cadmus fordítás Cadmus

Visszavonják Indiában a tüntetéseket kirobbantó mezőgazdasági törvényeket

2021. 11. 19.

Visszavonják Indiában azt a három mezőgazdasági törvényt, amelyek miatt halálos áldozatokat is követelő, egy éve tartó tiltakozáshullám robbant ki Indiában − jelentette be pénteken Narendra Modi indiai miniszterelnök.

A törvények visszavonását Modi az Uttar Pradesben és Pandzsábban tartandó választások előtt jelentette be. Ebben a két tartományban élnek a legtöbben a mezőgazdaságból az országban. A törvények elfogadását eredetileg a kormány az agrárszektor modernizálásával indokolta, ám a gazdák tavaly november óta folyamatosan tiltakoznak ellene. A változtatások a termények tárolását és értékesítését is érintették, és a földművesek szerint a nagyvállalatoknak kedvez. Több ezren közülük egész évben az Újdelhibe vezető utak mentén tiltakoztak.

Modi előre be nem jelentett beszédében azt mondta, hogy a törvények célja a kistermelők megerősítése volt. „Bár csak kisebb részük tiltakozott, próbáltuk nekik elmagyarázni a változások értelmét, próbáltuk tájékoztatni őket” – fogalmazott az indiai kormányfő. Modi ugyanakkor belátta, hogy a termelők egy részét nem sikerült meggyőzni, s ezért közölte, hogy a parlament téli ülésszakán visszavonják a jogszabályokat.

Ez hatalmas győzelem a gazdálkodóknak. A kormány belátta, hogy a törvények miatt nem túl rózsásak a kilátásai a közelgő választásokon, ezért arra kényszerült, hogy visszavonja őket − mondta Dipak Lamba, a tiltakozó gazdálkodók egyik szervezetének vezetője.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑