Cadmus fordítás Cadmus

Visszavonul a politikától Muktada asz-Szadr iraki síita vezető

2022. 08. 29.

Bejelentette visszavonulását a politkától hétfőn Muktada asz-Szadr iraki síita vezető.

A befolyásos hitszónok Twitter-üzenetében azzal indokolta távozását a politikai életből, hogy a vele rivalizáló másik siíta mozgalom, az Irán-barát Koordinációs Keret nem volt hajlandó elfogadni reformjavaslatait. Azt írta, döntése végleges, mert a kialakult belpolitikai helyzetet megoldhatatlannak látja.

Azt nem fejtette ki bővebben hogy pártirodáját bezárja-e de jelezte, hogy mozgalma által írányított egyes vallási és kulturális intézmények nyitva maradnak.

Muktada asz-Szadr júniusban visszavonta képviselőit az iraki parlamentből, miután nem sikerült számára elfogadható kormányt alakítani. Július végétől hívei elfoglalták a parlamentet és a kormányzati épületek közelében is folyamatosan tüntetnek, akadályozva az új elnök és miniszterelnök megválasztását

A két síita mozgalom között kialakult nézeteltérés eredményeként Irakot a 2021 őszén megtartott parlamenti választás óta ügyvezető miniszterelnök irányítja, mert a két mozgalomnak nem sikerült megegyezni sem az új kormányfő, sem az új államfő személyéről.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑