2017. 10. 18.

Visszavonultak a kurdok a bagdadi kormányerők előlAz iraki erők visszavették a kurdoktól a Moszultól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Szindzsárt, ahová 2014-ben a jazidi vallási kisebbség több tízezer tagja menekült az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai elől. Az Irak északi részén fekvő várost harc nélkül sikerült visszafoglalniuk a kormányerőkkel szövetséges milíciáknak, miután a kurd hadsereg, azaz a pesmergák hajnalban kivonultak.

A kurd etnikumhoz tartozó, de saját vallást gyakorló jazidik egyébként Irakban, Szíriában és Törökországban elszórtan élnek, a vallási közösség összlétszámát 70 és 500 ezer közé teszik. Létszámuk jelentősen csökkent az utóbbi időben, mert a jazidi vallást nem lehet felvenni, csak beleszületni lehet.

Az iraki erők hétfőn kezdték meg offenzívájukat a pesmergák által ellenőrzött azon területek ellen, amelyeket a kurd csapatok az Iszlám Állam elleni harc során foglaltak el. A feszültség hétfőn fegyveres összetűzésbe torkollt Kirkuk tartományban, amely ugyan nem része az iraki kurd autonóm területnek, de az olajban rendkívül gazdag térség a kurd identitásnak fontos részét képezi, éppen ezért a szeptember 25-i – Bagdad és a nemzetközi közösség által illegitimnek tekintett – függetlenségi népszavazást is megtartották a tartományban.

Aszim Dzsihád iraki olajipari miniszter az Anadolu török állami hírügynökségnek elmondta, hogy az összes olajmező az iraki kormány kezére került Kirkuk tartományban, a Sky News Arabia hírtelevízió pedig arról számolt be, hogy az iraki csapatok ellenőrzésük alá vontak két határellenőrző pontot az iráni határon a kurd autonóm régióhoz tartozó Szuleimáníja tartományban.

Az iraki hadsereg semmiféle ellenállással nem szembesült a pesmergák részéről. E határátkelőket korábban Irán lezárta Bagdaddal egyetértésben. A kurd fegyveresek elhagyták állásaikat a Szuleimáníjával délen határos kormányzóságban, Dijálában is – jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió.

Az iraki kormánycsapatok és a velük szövetséges síita milíciák múlt csütörtök óta folyamatosan szivárognak be az eddig kurdok ellenőrzése alatt álló területekre, mára pedig gyakorlatilag minden az iraki kormány irányítása alá került.

Orientalista.hu – Magyar Idők

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com