Vita a templomeladásokról és templomrombolásokról Irakban

Két bagdadi templom eladásának híre vitát váltott ki a helyi keresztény közösségekben, amely az egyházi hierarchia és a politikában elkötelezett keresztények közötti ellentétet hozta a felszínre – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.

Az egyik templom esetében korábban már tüntetéseket tartottak egy városrész felújítási projektje ellen, amely szerint lerombolnák az Isteni Bölcsességről elnevezett káld templomot a bagdadi Adhamiya negyedben. Az újabb ellentmondásos ügy pedig Bagdad központjában, az Al Shorjh piac közelében található szír katolikus templom eladását és lerombolását érintő hír kiszivárogtatása után került előtérbe.

Parlamenti kivizsgálást indítanak a templomok és keresztény ingatlanok eladásáról

Az ankawa.com weboldalon megjelent hírek szerint az istentiszteleti hely eladása és lerombolása egy kereskedelmi terület kialakítását szolgálná. A kiszivárogtatások alapján Immanuel Khoshaba keresztény parlamenti képviselő és másik 5 keresztény kollégája elhatározták, hogy parlamenti kivizsgálást indítanak a templomok és a keresztény ingatlanok eladásáról Bagdadban és az ország más területén. A keresztény politikus a vallási kisebbségek tulajdonaival foglalkozó Egyháztámogatások osztályához (Waqf) fordul, mert az érintett ingatlanok adásvétele csak ennek a kormányzati intézménynek az engedélyével történhet meg.

Vádak

Joseph Saliwa korábbi keresztény képviselő kemény hangú nyilatkozatban vádolta meg az Egyháztámogatások osztályát és az egyházi hierarchiát, hogy érintettek a tulajdoneladásokban. Rámutatott, hogy az ezekből befolyt összegek végső felhasználása ismeretlen maradt. A káld pátriárkátus egy jegyzék kiadásával válaszolt Joseph Saliwa vádjaira, amelyben elutasítják a volt képviselő állításait és jogi lépéseket fontolgatnak.

Vaticanews

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑