2019. 10. 11.

Vízágyúval oszlatták szét Törökországban a szíriai offenzíva ellen tiltakozókat

Vízágyút vetett be csütörtökön a török rendőrség a jelentős részben kurdok lakta Diyarbakirban, az ország délkeleti részén az észak-kelet-szíriai török offenzíva ellen tiltakozók szétoszlatására, és több aktivistát őrizetbe vettek a Népek Demokratikus Pártja (HDP) nevű, kurdbarát politikai alakulat székházánál.

A HDP tájékoztatása szerint a párt 25 tagját vették őrizetbe, köztük a HDP tartományi vezetőjét is. Az Anadolu állami hírügynökség nem sokkal korábban arról adott hírt, hogy a HDP vezetői ellen vizsgálat indult, és a hatóságok 21 embert őrizetbe vettek, mert a közösségi médiában bírálták a katonai műveleteket. A legtöbb ellenzéki párt támogatja az északkelet-szíriai katonai beavatkozást, a HDP viszont az akció leállítására szólított fel, és inváziós kísérletnek minősítette a török offenzívát.

Sezai Temelli, a HDP társelnöke szerdán úgy fogalmazott, hogy a török kormány mindössze hanyatló népszerűségét próbálja helyreállítani. A hatóságok ellene, valamint a párt másik társelnöke, Pervin Buldan ellen is eljárást indítottak „terrorista propaganda” terjesztése és „a török kormány nyilvános megsértése” miatt. Ankara szerint a HDP kapcsolatban áll a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, amit a HDP kategorikusan tagad.

A párt tagjain kívül további 78 ember ellen indult eljárás, mert a közösségi médiában bírálták a szíriai offenzívát. A hatóságok szerint ez kimeríti a közösség elleni izgatás és a terrorista propaganda terjesztése büntetőjogi tényállását.

Törökország szerdán indított offenzívát Szíria északkeleti részén az általa terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) visszaszorítására, amely a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet gerincét képezi, és amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nyugati szövetség leghatékonyabb helyi szövetségese.

Az offenzívát az előzte meg, hogy Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnapi telefonbeszélgetését követően a Fehér Ház tudatta, hogy nem támogatja a török beavatkozást, de nem is fog közbeavatkozni, ha megindul az offenzíva, és a térségben lévő amerikai katonákat elkezdték kivonni a szíriai-török határ térségéből.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑