2019. 01. 09.

Vizsgálják a feltételezett aleppói vegyi támadást

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereket küldött Szíriába, a november 24-i feltételezett aleppói vegyifegyver-támadás kivizsgálására – közölte Deepti Choubey, az OPCW szóvivője kedden.

„2018. november 24-én az OPCW értesült egy lehetséges vegyifegyver-támadásról Aleppó térségében, s megkezdte a helyzet tanulmányozását” – mondta Choubey. Fernando Arias, a hágai központú szervezet vezérigazgatója tájékoztatta az OPCW tagállamait a feltételezett incidensről, s felszólította a történtekről információval rendelkező feleket, hogy azt osszák meg a szervezet technikai titkárságával – tette hozzá a szóvivő.

Deepti Choubey szerint az OPCW 2018 december elején már küldött szakembereket információgyűjtésre Szíriába. Mint mondta, már folynak az egyeztetések a szíriai hatóságokkal. A vegyifegyver-támadás tényének megállapítását végző szakemberek pedig január elején érkeztek a közel-keleti államba.

Az OPCW szóvivője hangsúlyozta: a szervezet szakemberei függetlenül végzik az információk gyűjtésére és elemzésére vonatkozó feladatukat, s tesznek jelentést megállapításaikról a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény részes államainak. Elmondta azt is, hogy az OPCW munkatársainak védelmében minden szükséges intézkedést megtettek.

Orosz és szíriai közlések szerint 2018. november 24-én lázadók – feltételezhetően klórral töltött lövedékekkel – ágyúzták az észak-szíriai Aleppó lakónegyedeit, a történtek miatt legkevesebb 107 ember szorult orvosi ellátásra.

Aleppó tartomány és a vele szomszédos Hama tartomány egy részét, valamint a szintén szomszédos Idleb tartomány nagy részét a  nyugat által is legitimnek tartott szíriai lázadók és a Haját Tahrír Al-Sham (HTS) szélsőséges iszlamista terrorszervezet uralja. A HTS élén a Dzsabhat Fatah Al-Sham dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága volt.

MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑