Cadmus fordítás Cadmus

Von der Leyen segítséget ígér az Afrikai Uniónak

Segítséget ígért Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön az Afrikai Uniónak (AU) a kontinens konfliktusai – köztük a líbiai polgárháború – a megoldására.

„Számíthatnak ránk, mert a konfliktusok megoldása elsődleges fontosságú a kontinens fejlődése szempontjából” – mondta az uniós tisztségviselő az Afrikai Unió székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában.

A líbiai válság jó példája annak, hogy milyen hatékonyan tud együttműködni az Európai és az Afrikai Unió a konfliktusok megoldásában – tette hozzá von der Leyen. Rámutatott: Líbia annak is kiváló példája, milyen nehéz átültetni a gyakorlatba ezeket a megoldásokat.

Az AU attól tart, hogy a líbiai konfliktus egész Afrikát destabilizálhatja.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és gyakorlatilag két részre szakadt. A keleti és déli részt ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok tavaly április óta offenzívát folytat Tripoli, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelye ellen.

A líbiai válság felkelők és fegyverek hadát vonzotta a Száhel térségébe – mutatott rá Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke.

„A térség nagy veszélyben van” – mondta Mahamat a régióban tevékeny iszlamista és lázadócsoportokra utalva.

Von der Leyen egy húszfős uniós delegációval utazott az etióp fővárosba, amelynek Josep Borrel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is tagja. A küldöttség a biztonságról, a migrációról és a digitalizációról is tárgyal afrikai partnereivel.

Az Európai Unió és az Afrikai Unió csúcstalálkozóján csütörtökön azt is bejelentettték, hogy az AU 3000 katonát tervez felvonultatni a Száhel-övezetbe a dzsihadizmus terjedésének és a térség biztonsági helyzete romlásának megakadályozására –

A döntést az AU még a február elejei csúcstalálkozóján hozta meg, de még nem hozták nyilvánosságra.

A csúcstalálkozó döntésének megvalósításában véleményem szerint együtt kell dolgoznunk a G5 Száhel egyesített erők (Mali, Mauritánia, Csád, Burkina Faso, Niger) és az ECOWASH (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) országaival – hangsúlyozta a döntést bejelentve Szmail Sergi, az Afrikai Unió (AU) békéért és biztonságért felelős biztosa.

A dzsihadista erőszaknak 2019-ben több mint 4000 halálos áldozata volt Maliban, Burkina Fasóban és Nigerben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑