Cadmus fordítás Cadmus

Wagner-egységek mozgását jelentette a lipecki kormányzó

2023. 06. 24.

A Wagner katonai magánvállalat haditechnikája Lipeck megyében halad – közölte szombaton Igor Artamonov, a régió kormányzója kormányzó.

A tisztségviselő közölte, hogy a helyi rendvédelmi szervek és a hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek a lakosság biztonsága érdekében, és hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Artamonov korábban “a közrend és a biztonság szavatolása érdekében” arra kérte a régió lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne menjenek sehova, ha nem feltétlenül szükséges.

Ez a régió fekszik a legközelebb Moszkvához azok közül ahonnan a helyi tisztségviselők a Wagner tevékenységéről számoltak be. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben van. Így reagált azokra az állításokra amelyek szerint az államfő Szentpétervárra távozott.

A Krasznodart Moszkvával Rosztov-na-Donu és Voronyezs érintésével összekötő autópálya déli szakaszain megerősítették szombaton a mentőszolgálat tevékenységét. Oroszország több régiójában korlátozták a légi- és a buszforgalmat. Moszkvában hétfőre munkaszüneti napot rendeltek el.

A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vette Rosztov-na-Donut, beleértve az orosz déli katonai körzet vezetésipontját. Ez azt követően történt, hogy a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin megvádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte, hogy 25 ezer embere elindult, hogy “tisztázza” az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte Putyin pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást és kilátásba helyezte elfojtását.

Moszkvában, valamint Moszkva és Voronyezs megyében terrorizmusellenes műveleti állapotot hirdettek ki. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) kilátásba helyezte az internetszolgáltatás lekapcsolásának lehetőségét ezekben a régiókban. A hatóság közölte, hogy a VK közösségi portálon blokkoltatta a Wagner profilját, azzal az indokkal, hogy a csoport lázadást szított.

Voronyezs megye vezetése arra intette a helyi lakosságot, hogy ne engedelmeskedjen a provokatív felhívásoknak és ne vegynek rész törvénybe ütköző utcai megmozdulásokon. Alekszandr Guszev, a régió kormányzója közölte, hogy Voronyezs városban hogy kigyulladt egy olajtároló, a lángokkal tűzoltók küzdenek.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt mondta, hogy az orosz társadalom megingatására és a polgárháború kirobbantására irányuló kísérlet megbukott. Megítélése szerint a lakosság állampolgári érettségről tette tanúbizonyságot, valamint arról hogy meg tudják különböztetni a valódi híreket a hamistól.

Oroszország több városában bezárták a Wagner toborzóirodáit.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑