Cadmus fordítás Cadmus

Washington a Burkina Fasónak szánt segélyek befagyasztásáról döntött

2022. 02. 20.

Csaknem 160 millió dollárnyi, Burkina Fasónak szánt humanitárius segély befagyasztásáról döntött az Egyesült Államok, miután puccsnak minősítette az afrikai ország elnökének januári elmozdítását – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője helyi idő szerint pénteken a Reuters hírügynökséggel.

A tárca “figyelmesen tanulmányozta” az afrikai ország belpolitikai fejleményeit, a döntés pedig összhangban van az Egyesült Államok azon törvényével, amely a segélyek leállítását írja elő azon országokba, ahol a hadsereg vezetésével vagy közreműködésével demokratikusan megválasztott vezetőket távolítottak el tisztségükből – közölték.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma január 31-én a segélyek egy részének leállítását jelentette be, miután január 24-én a hadsereg – Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes vezetésével – eltávolította posztjáról a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet.

Ez az első alkalom azonban, hogy Washington a történteket nyíltan puccsnak minősítette. Damiba – aki korábban aki az ország keleti, a dzsihadista támadásoknak leginkább kitett régiójáért felelős katonai körzet parancsnoka volt – a héten tette le az elnöki esküt.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑