Cadmus fordítás Cadmus

Washington a Katar körüli öböl menti feszültségek elsimítását szorgalmazza

2018. 01. 31.

A Katar körül kibontakozott öböl menti feszültségek elsimítására szólított fel minden érintett felet kedden az Egyesült Államok külügy- és védelmi minisztere, hangsúlyozva, hogy a térség stabilitását szolgálná, ha a felek helyreállítanák az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) egységét.

„Kulcsfontosságú lenne, hogy minden fél a minimumra csökkentse kirohanásait, és visszafogottságot tanúsítson, elkerülendő a viszály fokozódását, s ehelyett annak megoldásán fáradozzon” – jelentette ki az amerikai diplomáciát irányító Rex Tillerson az amerikai és katari külügy- és védelmi miniszterek washingtoni találkozóján.

Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom tavaly júniusban több más országgal együtt bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mert az szerintük terroristákat támogat, együttműködik Iránnal és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a szóban forgó országok meg akarják nyirbálni szuverenitását.

Muhammad bin Abdul Rahman Al-Thani,  sejk, katari külügyminiszter a találkozón – amelyet az évente megrendezendő „amerikai-katari stratégiai párbeszéd” első rendezvényének szánnak – azt mondta, hogy a találkozót „a Katart és népét sújtó jogtalan és igazolhatatlan blokád nehézségei ellenére” sikerült megtartani. Egyúttal háláját fejezte ki az amerikai törvényhozásnak és Donald Trump elnök kormányának, amiért, mint mondta, „igazságos álláspontra” helyezkedett a Katart sújtó kereskedelmi és utazási bojkott ügyében.

A Reuters hírügynökség felidézi, hogy Donald Trumpnak az öböl menti viszállyal kapcsolatos álláspontja ellentmondásosan alakult. Először egy Twitter-üzenetében lényegében támogatta Katar bojkottját, szeptemberben azonban felajánlotta, hogy közvetít az ügyben. A katari emírrel, Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel folytatott januári telefonbeszélgetésében viszont már köszönetet mondott az emír terrorizmusellenes erőfeszítéseiért.

James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden létfontosságúnak nevezte, hogy ismét összetartsanak az öböl menti együttműködési tanács (GCC) tagállamai, amelyek egytől egyig az Egyesült Államok szövetségesei.

„Egy egységes öböl menti együttműködési tanács fokozná a hatékonyságunkat számos téren, mindenekelőtt a terrorizmus elleni küzdelemben, a Daes (Iszlám Állam) legyőzésében, valamint Irán rosszindulatú befolyásszerzésével szemben” – mondta Mattis.

Washington számára Katar kiemelt jelentőséggel bír, mivel az amerikai és nemzetközi erők által használt katari al-Udeid légi támaszpont ad otthont a Közel-Kelet forró pontjai feletti repüléseket és a regionális hírszerzési adatokat koordináló egyesített légi hadműveleti központnak, amely egyebek közt az Iszlám Állam állásai ellen végrehajtott légitámadásokat is irányította.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑