Cadmus fordítás Cadmus

Washington: a két amerikai elengedése nem befolyásolja az iráni vagyonok befagyasztását

2022. 10. 03.

 Visszautasította az Egyesült Államok vasárnap azokat az iráni állításokat, amelyek szerint feloldanák az iráni vagyonok külföldi befagyasztását cserébe azért, hogy Teherán szabadon engedett két amerikait.

Az ENSZ helyi idő szerint szombaton jelentette be, hogy elhagyhatja Iránt a 85 éves Baquer Namazi iráni-amerikai kettős állampolgár, fiát, Siamakot pedig elengedték a börtönből. Az iráni állami média vasárnap úgy tálalta az eseményeket, hogy Teherán most arra számít, feloldják annak a mintegy hétmilliárd dolláros iráni vagyonnak a befagyasztását, amelyet azt követően tettek hozzáférhetetlenné több országban, hogy Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban újra életbe léptette a szankciókat Teheránnal szemben.

Az amerikai külügyminisztérium viszont határozottan tagadta, hogy bármiféle kapcsolat lenne a két ügy között.
Baquer Namazit korábban igazságtalanul tartották fogva Iránban, majd büntetése letöltése után sem engedték neki, hogy elhagyja az országot annak ellenére, hogy sürgős egészségügyi okokra hivatkozva ő ezt több alkalommal is kérvényezte – hangsúlyozta a washingtoni tárca szóvivője.

Baquer Namazit, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) egykori tisztségviselőjét 2016 februárjában vették őrizetbe, amikor Iránba utazott, hogy kiszabadítsa fiát, Siamak Namazi iráni-amerikai üzletembert, akit 2015 októberében tartóztattak le. 2016 októberében kémkedésért mindkettejüket tíz év börtönbüntetésre ítélték. Baquer Namazit 2020-ban elengedték, de egészségi problémái ellenére megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑